Informații zi de zi

Buzoianul care câștigă peste 10.000 de euro pe an dintr-o cultură rar întâlnită în România. Planta se îngrijește ușor, fără investiții majore, dar aduce profit ani la rând

O idee născută după o simplă discuție cu un prieten s-a dovedit a fi o afacere de succes pentru un buzoian care acum câștigă mii de euro în fiecare an. Este povestea singurului cultivator de fenicul din Buzău înregistrat la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, o plantă medicinală extrem de apreciată și folosită, în special peste hotare ,la producția de medicamente și ceaiuri, inclusiv pentru bebeluși.

Geangoș Alin Mădălin este unul dintre marii agricultori din Buzău, având, în comuna Ziduri, peste 200 de hectare de pământ pe care le cultivă cu cereale. În urmă cu patru ani însă a decis că este momentul de o schimbare, după ce, stând de vorbă cu un prieten, a aflat că feniculul este o plantă medicinală mai puțin cultivată în țara noastră dar extrem de bine plătită de importatorii care folosesc aceste semințe la producția de medicamente indicate în vindecarea afecțiunilor digestive.

Tânărul nu a stat foarte mult pe gânduri așa că în 2017 a redus suprafețele de grâu și porumb pe care le cultiva de obicei și a cultivat fenicul pe aproape 13 hectare. Decizia s-a dovedit a fi mai ceva ca un câștiga la loterie pentru că, după primul an în care practic și-a scos cheltuielile inițială cu înființarea culturii, au urmat ani cu un profit de mii de euro.

”Recoltez cam 600-1.100 de kilograme de semințe de fenicul pe hectar. În total, undeva între 8 tone și 14 tone pe an. Toată cantitatea o export la o firmă din Bulgaria. Este o cultură profitabilă dacă ținem cont de lucrări. Practic cheltuiala este doar în primul an când se pregătește terenul, se fertilizează dar apoi nu mai putem interveni cu niciun fel de substanțe pentru că semințele , la recoltat, trebuie să fie naturale, acestea mergând pentru producția de medicamente. Câștig undeva la 600 de euro la hectar în fiecare an, respectiv un total de aproape 8.000 de euro pe an. Deci este profitabilă, în primul an nu câștigi nimic, dar din al treilea an se ajunge deja la productivitatea maximă, valoarea care se menține până în anul 8 al culturii. Cu alte cuvinte, cinci ani sunt pe profit maxim pentru că în tot acest timp nu ai cheltuieli decât cu cositul și treieratul. Raportat la alte culturi profitul este foarte bun având în vedere munca depusă”, a explicat producătorul buzoian.

Agricultorul povestește că deși era foarte tânăr când a început această afacere, respectiv doar 21 de ani, adică imediat după ce a preluat frâiele afacerii familiei, a învățat din mers, iar pe viitor se gândește chiar să –și mărească suprafața mai ales că semințele de fenicul sunt foarte căutate.

Citeste aici continuarea!