Informații zi de zi

granița României

AUR cere intervenție urgentă de la București la mijloc fiind statutul limbii române. Aceștia au solicitat autorităţilor implicare atât pe cale politică şi diplomatică.

Partidul AUR cere urgent autorităţilor de la Bucureşti să se implice pentru menţinerea statutului de limbă regională al limbii române. Solicitarea vine în contextul în care autorităţile ucrainene au emis o dispoziţie privind anularea acestui statut.

„Ucraina încalcă sistematic drepturile sutelor de mii de români din interiorul graniţelor sale, iar autorităţile de la Bucureşti dau dovadă de o pasivitate care fie denotă ignoranţă, fie existenţa unor înţelegeri ascunse cu Kievul. Sunt state care au pus piciorul în prag şi care şi-au apărat etnicii aflaţi pe teritoriul Ucrainei, condiţionând susţinerea pentru integrarea europeană de respectarea drepturilor minorităţilor naţionale. Preşedintele Klaus Iohannis şi Ministerul Afacerilor Externe au ales, în schimb, să tacă, sau să se manifeste timid în apărarea comunităţilor româneşti din Ucraina”, a susține copreşedintele AUR, George Simion, într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

AUR susține că dispoziţia Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi nu corespunde prevederilor Constituţiei şi angajamentelor internaţionale ale Ucrainei şi afectează identitatea comunităţii româneşti din Ucraina, „populaţie autohtonă care locuieşte în mod tradiţional în regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa, supusă unui proces agresiv de asimilare, cu scopul de a schimba componenţa etnică a populaţiei în aceste regiuni”.

Ce s-a decis
Potrivit comunicatului menţionat, AUR subliniază că „va apăra drepturile legitime ale românilor din Ucraina şi îi va sprijini pe aceştia în demersurile lor constituţionale, consfinţite de Carta Europeană a Drepturilor Omului şi de tratatele internaţionale”.

Din septembrie 2023, toate şcolile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învăţământ în limba ucraineană, în afară de limba şi literatura română. Ministruul educaţiei din Hanna Novosad, a declarat că „şcolile minorităţilor naţionale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, vor trece la predarea în limba ucraineană din septembrie 2023”. Hanna Novosad a declarat că şcolile cu predare în limba rusă vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învăţământ în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2020, iar şcolile minorităţilor naţionale din Ucraina, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene – din septembrie 2023.