Informații zi de zi

Greseala pe care o fac multe gospodine – Uite de ce nu creste cozonacul si nu e pufos

Aluatul de cozonac trebuie framantat foarte bine, iar ingredientele folosite trebuie sa fie calde. Afla mai multe trucuri pentru un cozonac pufos si bine crescut de la celebra bloggerita culinara Gina Bradea, potrivit csid.ro.

Daca aluatul nu creste, este dens, sta lipit pe maini si are o culoare ciudata, cel mai probabil ai sarit peste o etapa sau ai facut una dintre greselile enumerate mai jos.

Motive pentru care nu creste aluatul de cozonac
Ca sa-ti iasa aluatul de cozonac ca la carte, evita cu orice pret greselile de mai jos, pe care ni le-a detaliat celebra Gina Bradea, autoarea blogului culinar pofta-buna.

1. Nu cerni destul faina
Faina trebuie sa fie bine uscata, calda, sa se cearna 2-3 zile la rand si sa fie tinuta la cald inainte de framantare. Cum ne dam seama ca e uscata bine faina: o strangem in pumn si desfacem – daca se imprastie, inseamna ca e uscata, iar daca ramane cocolos, e semn ca mai trebuie lasata la caldura, ca sa se usuce bine.

2. Ingredientele sunt reci
Toate ingredientele folosite trebuie sa fie la temperatura camerei, nu reci, abia scoase din frigider. Inclusiv aluatul trebuie sa fie cald atunci cand il bagam la cuptor.

3. Pui prea multa drojdie
Daca pui prea multa drojdie in aluat, cozonacul se zborseste si miroase a acru. Verifica si termenul de valabilitate, sa nu ai surpriza ca drojdia sa fie expirata!

4. Nu framanti destul aluatul
Aluatul pentru cozonac pufos care se desface suvite trebuie framantat de trei ori, cu pauze de 30 de minute (prima framantare trebuie sa dureze 40-50 de minute, urmatoarele 5-10 minute). Astfel se dezvolta reteaua de gluten si se reactiveaza drojdia. Aluatul trebuie sa se desprinda de mana, nu sa fie lipicios.

In plus, framantarile repetate ajuta la incalzirea aluatului, care va avea aceeasi temperatura pe toate partile. Un alt secret pentru aluat fin si elastic perfect de cozonac este acesta: dupa fiecare framantare, tranteste usor aluatul in vas sau pe masa de 20 de ori.