Informații zi de zi

Maica Tereza a fost canonizată pentru munca ei cu cei săraci, dar o nouă serie convingătoare susține că călugărița a avut o latură MULT mai întunecată… și întreabă: A fost o sfântă sau o păcătoasă?

Ea a reușit să oprească războaiele, să se împrietenească cu președinții, să construiască un imperiu global de orfelinate și să elibereze prizonierii bolnavi din închisoare. Cu toate acestea, Maica Tereza a acoperit, de asemenea, cele mai grave excese ale bisericii catolice și părea mai atrasă de sărăcie și durere decât de a ajuta oamenii să scape de ea.

Aceasta este afirmația dintr-un nou și captivant serial de documentare Sky, în trei părți, Maica Tereza: Pentru dragostea lui Dumnezeu, care vorbește cu unii dintre cei mai apropiați prieteni ai săi și cu cei mai înverșunați critici și servește ca o reevaluare amănunțită a uneia dintre cele mai faimoase femei ale secolului trecut. .

Născut Agnes Gonxha Bojaxhiu în Skopje, acum Macedonia de Nord, în 1910, tatăl Maicii Tereza a murit la vârsta de opt ani, cufundând familia în sărăcie. S-a mângâiat în biserică și, la 12 ani, a decis să devină călugăriță.

La 18 ani a plecat la Dublin pentru a se alătura ordinului surorilor catolice din Loreto, iar un an mai târziu s-a mutat la Calcutta, acum Kolkata, pentru a deveni profesoară. A fi martoră la mizeria și moartea cauzate de foametea din Bengal din 1943 – când zeci de cadavre au rămas întinse pe străzi – a avut un impact profund asupra ei, iar trei ani mai târziu, ea a susținut că Isus i-a vorbit într-un tren, dându-i instrucțiuni noi. .

Trebuia să părăsesc mănăstirea și să-i ajut pe săraci”, a scris ea mai târziu. — A fost un ordin. A eșua ar fi însemnat să rupă credința.

Biserica i-a dat voie să înființeze propriul ordin, Misionarii Carității, și a ales un nou obicei; un saree simplu de bumbac alb, cu chenar albastru. De la început, compasiunea și farmecul ei au fost îngemănate cu o oțelitate irezistibilă.

Navin Chawla, un funcționar public care a devenit un prieten apropiat, a fost martoră atunci când a cerut unui locotenent-guvernator regional un teren unde să poată îngriji persoanele cu lepră. Ea l-a făcut pe guvernator până la lacrimi și i s-a dat mai mult decât dublul cantității de pământ la care sperase.

Avea viclenia unui țăran’, își amintește Navin. — Era foarte concentrată, puțin încăpățânată. Tocmai m-am îndrăgostit de ea.

Vorba a început să circule, iar în 1969 o echipă de documentare BBC a început să investigheze. „Nu știam dacă să fiu bolnav sau să plâng”, își amintește producătorul Peter Chafer despre ziua în care i-a dus în misiunile sale.

„Experiența acelor locuri a fost aproape prea mult de suportat. Aici era această călugăriță care asumase ceea ce majoritatea oamenilor ar evita.

Era o femeie extraordinară. M-am gândit: „Să încercăm să o punem pe hartă”. Când a apărut documentarul, toată lumea a înnebunit.’

Ea a devenit o celebritate peste noapte, banii au venit, iar în 1979 a câștigat Premiul Nobel pentru Pace. Dar a fost totul așa cum părea?

Serialul arată că au existat probleme încă de la început, medicul britanic Jack Preger a lucrat cu organizația ei de caritate și a fost șocat de ceea ce a văzut. „Călugărițele nu acordau îngrijire adecvată”, spune el.

„Ace au fost folosite din nou și din nou nesterilizate. O femeie cu arsuri i s-au refuzat analgezice – i-am adus de contrabandă câteva pentru ea.
Călugărițele ei trebuiau să se bată, să poarte lanțuri cu țepi… ea credea că suferința a răscumpărat lumea

„Au avut bani să conducă un spital decent pentru oamenii săraci, dar nu au făcut-o niciodată. Ei au spus: „Ne vom ruga pentru ameliorarea durerii fără a oferi tratament”.

Durerea nu a fost doar un produs secundar al muncii ei, ci o parte integrantă a acesteia. Călugărițele au fost instruite să se bată și să poarte lanțuri de sârmă cu țepi.

Mary Johnson, care a lucrat cu Maica Tereza timp de 20 de ani, spune: „Spiritualitatea ei era legată de Isus pe cruce.

„El și-a dat viața în durere și ea a crezut că a te da de sine cu suferință este cea mai mare valoare. Ideea era că suferința a răscumpărat lumea.

Până în anii 1980, profilul ei nu a fost niciodată mai ridicat. Ea a cerut o încetare a focului în Beirut în 1982 pentru a salva niște orfani și, în mod uimitor, s-a întâmplat.

Trei ani mai târziu, ea a eliberat prizonierii care mureau de SIDA într-o închisoare din New York. Până acum, în organizația ei intrau în jur de 100 de milioane de lire sterline pe an, dar cea mai mare parte a fost plătită la banca Vaticanului.

Ea credea că a fi sărac este bine pentru că Isus era sărac. Este schizofrenic”, spune Mary Johnson.

Ultimul deceniu din viața Maicii Tereza a fost poate cel mai dificil.

Se lupta cu bătrânețea, dar biserica o chema să ajute să o salveze de scandalul tot mai mare al abuzurilor asupra copiilor din partea preoților.

„O trimiteau în orașele în care se dezvăluiau scandaluri”, spune Mary. — Ar putea schimba povestea.

Cât de multe știa ea? Este imposibil de spus, dar, după cum se dezvăluie în emisiune, când reverendul Donald McGuire a fost suspectat de abuz, ea a scris o scrisoare autorităților în care insistă asupra „încrederii și încrederii” ei în el.

L-a lăsat liber să abuzeze sute de băieți pentru încă un deceniu.

Implicarea ei în scandal a fost oprită, dar moștenirea ei fusese contaminată. A fost ea sfântă sau păcătoasă… sau puțin din ambele?