Informații zi de zi

Murături de iarnă – Secrete de pus în practică în orice toamnă

A venit şi sezonul murăturilor. Gospodinele pun acum tot felul de conserve pe rafturile din cămară. Compoturi, dulceţuri, zarzavat, tocane şi ciuperci în saramura. Toate îşi găsesc locul, iar rând pe rând vor fi consumate începând chiar cu Postul Crăciunului. Nimic însă nu e mai neplăcut deat să desfaci un borcan şi să vezi că gogonelele şi castraveţii s-au înmuiat. Tocmai de aceea am adunat astăzi o listă de secrete pentru cele mai bune murături de iarnă.

E bine să mâncăm murături atât pentru diversitate, pentru papilele gustative, cât şi pentru că ele conţin bacterii probiotice. Iar acestea din urmă stimulează tranzitul intestinal. Asfel eviți problemele de constipație și apariția hemoroizilor. Nimic nu e mai potrivit alături de cartofi prăjiţi ori iure decât un castravete crocant sau o felie de harbuz murat. Ca să nu se înmoaie produsele, uite ce secrete să aplici ca să obţii cele mai bune murături de iarnă.

Murături de iarnă – Secrete adunate de la gospodine
Cel mai adesea, ţi se înmoaie castraveţii şi nu înţelegi de ce. În ciuda faptului că respecţi ingredientele şi modul de preparare, ceva clar nu merge bine. Totuşi, e bine să verifici dacă nu cumva ai uitat să pui mărar, hrean, muştar şi usturoi în borcan. Acestea nu trebuie să lipsească sub nici o formă din borcanul cu gogonele şi castraveţi. Tipul de sare însă contează extrem de mult. Nu poţi folosi chiar orice tip, pentru că efectiv nu se potriveşte. Ideal este să cumperi sare pentru murături. O găseşti în orice supermarket, mai ales în perioada aceasta.
De asemenea, ai grijă să înfiletezi foarte bine capacele borcanelor.

Iată şi ce spune bucătarul Horia Vârlan. Murăturile ar trebui, teoretic, mai întâi opărite câteva secunde. De ce?
„Prin acest proces omori toate bacteriile de la suprafaţă. Le ajută foarte mult să rămână crocante pentru că astfel eliminăm germeni care să lucreze în timpul în care ele stau la murat. Pun o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă, hrean, frunze de ţelină, mărar usturoi şi boabe de muştar. Opăresc legumele, fierb saramura, o pun peste castraveţi şi închid borcanul. Îi las să stea o zi jumate, după care toată zeama o răstorn în oală, o fierb încă o dată, o strecor şi o pun din nou peste castraveţi. După 3 săptămâni sunt gata. Este important ca murăturile să stea la o temperatură constantă. Ideal ar fi între 5 şi 15 grade. Dacă le ţii pe balcon, rişti să ţi se strice murăturile din cauza fluctuaţiilor de temeperatură“, spune Vîrlan.

Cum se face reţetă de saramură
Conform sfaturilor lui Horia Vârlan, o saramură ca la carte se prepară dintr-un litru de apă şi o lingură de sare grunjoasă. Se recomandă utilizarea sării neiodate.

„Când fac murături, eu iau sare din judeţul Buzău, din satul Sări. Foarte importantă este şi apa, care nu trebuie să conţină impurităţi, să nu fie tratată cu clor sau cu alte substanţe. Cea de la robinet nu este cea mai potrivită. Eu, de exemplu, folosesc apă din puţ“, a completat Horia Vîrlan.