Informații zi de zi

Niciodată să nu îți dorești tu soarta cuiva, nu se va sfârși bine!

Una dintre cele zece porunci din Decalog sună cam așa: „Să nu poftești la nimic din ce este al aproapelui tău!” Aceasta este o greșeală destul de mare și înalții Bisericii o consideră un păcat. Dincolo de toate credințele religioase, există multe alte motive pentru care nu trebuie să ne dorim ce are altcineva.

Destinul fiecărui om a fost scris cu mult înainte să se nască și se spune că nu primim mai mult decât putem duce. Oricât de greu ți-ar fi, trebuie să te mulțumești cu viața ta, fiindcă toate provocările te vor întări. Într-adevăr, gelozia este un păcat. Nu este în regulă să te compari cu altcineva și nici să îți dorești soarta altcuiva. Nu are sens să vrei ceva ce nu este pentru tine.

Nu cunoaștem adevărata soartă a celor din jur și poate că noi vedem doar aparențele. Niciodată nu putem ști ce povară poartă pe umeri persoanele care ne înconjoară. Tocmai de asta nu trebuie să îți dorești viața altcuiva și nimic din ce trăiește el.

O să afli astăzi o pildă care îți va deschide ochii și te va face să nu mai râvnești niciodată la binele altcuiva. În spatele imaginii pe care o vezi se poate afla ceva îngrozitor la care nici nu te aștepți.

O femeie nu știa că nu trebuie să râvnească la soarta altcuiva. Nu se poate spune că era geloasă, ci doar dezamăgită de ceea ce trăia. Fatima își dorea doar un destin ca al vecinei sale Amira. În fiecare secundă visa să fie în locul ei.

S-a născut într-o familie modestă, formată din oameni nepoliticoși și abuzivi. Tatăl ei a murit și au ajuns extrem de săraci. Zilele îi erau pline de bătăi, nu avea ce să mănânce și trebuia să aibă grijă de frații mai mici… În schimb, Amira era iubită de părinții ei și nu trebuia să facă nimic prin casă.

Fatima a avut o viață foarte grea. A crescut, s-a căsătorit și tot nu i s-a îmbunătățit situația. Deși soțul ei era muncitor, era un om simplu și nu avea o stare materială mai bună decât a ei. Au rămas împreună la același nivel de trai. Dar Amira s-a căsătorit cu un tânăr înstărit și chiar a făcut-o din dragoste.

Copiii Fatimei erau adesea bolnavi, dar cei ai vecinei au crescut puternici. Amira era mereu îmbrăcată splendid, avea bijuterii scumpe, în grădina ei cântau păsărele și florile erau mereu înflorite. Nu trebuia să muncească absolut deloc și avea tot ce își dorea. Casa frumoasă în care stătea a fost construită de bărbatul pe care și l-a ales, iar toate rudele i-au ajutat să aibă o viață ușoară.Într-o zi, Fatima mergea pe cărare, cărând găleți grele de apă, în timp ce unul dintre copii se ținea de fusta ei. Înainta cu lacrimi amare pe obraz și se gândea de unde să facă rost de bani pentru a-și întreține copii. Nu-și permitea să le cumpere haine și mâncare. Se gândea numai la soarta Amirei.

A rostit cu speranță în suflet: „Ce bine ar fi să am eu viața Amirei!”. Apoi a început să se roage cu ardoare și să îl implore pe Dumnezeu să îi dea un destin ca al vecinei sale.

„Copilăria și tinerețea nu se mai întorc, dar măcar trimite-mi acum aceeași soartă!”, a exclamat ea cu tot sufletul și chiar a plâns ca un copil.

Tocmai atunci s-a întâlnit cu un vecin pe stradă. Acesta era foarte trist și i-a spus Fatimei: „Vai, câtă suferință! Știi, Amira noastră are o boală incurabilă! Are o tumoare pe creier! Nu se poate face nimic. Ce soartă rea are Amira!”

Fatima a rămas rece. A lăsat gălețile, și-a luat micuțul în brațe și l-a strâns tare. A realizat că poate merge în picioare, poate privi soarele, copacii verzi, putea păși pe stradă fără nicio problemă. L-a implorat apoi pe Dumnezeu să nu-i dea soarta pe care a cerut-o și i-a spus că este mulțumită cu tot ceea ce trăiește. Viața ei era, în mod clar, mult mai bună decât a Amirei.

Nu știm nici măcar ce ni se va întâmpla mâine, așa că nu avem de unde să știm cum va fi viața celorlalți peste ceva timp. Dacă ei sunt fericiți acum, poate mâine vor avea parte de un necaz. Iar dacă ție îți merge prost, într-o zi te poate lovi norocul și poți cunoaște cele mai înalte culmi ale succesului. Nu îl mânia pe Dumnezeu și nu visa la ce au alții! Bucură-te de tot ce ai primit și urmează-ți propriul drum! Este mai bine să fii sărac și sănătos, decât să ai toți banii din lume, dar să nu-i poți folosi pentru a-ți recăpăta sănătatea.