Informații zi de zi

Super mulți bani pe lângă salariu. Cine poate primi 2.000 de lei direct pe card

Un proiect legislativ inițiat de cei din PSD ar putea să devină realitate și ar putea să aducă un bonus substanțial pentru acești români, după cum transmite chiar liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, care este și unul dintre inițiatorii acestei legi.

Social-democrații vor ca profesorii și personalul școlar auxiliar să primească bonusuri pe perioada stării de alertă și de urgență. Președintele interimar al PSD a transmis în acest sens un mesaj pe Facebook în care anunță propunerea legislativă ce a fost iniţiată de Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc, Radu Preda.

„PSD nu acceptă ca Guvernul PNL să își bată joc de profesori și pensionari! De asta propunem acordarea unui bonus salarial pentru profesori și personalul școlar auxiliar, pentru că și ei sunt acum în linia întâi odată cu deschiderea școlilor, dar și respectarea legii în privința creșterii pensiilor. Orban are majoritate în Parlament împreună cu aliații săi USR, PMP, UDMR și minorități.

Să își asume respingerea acestor propuneri și să nu mai caute vinovați pentru că nu mai au nicio scuză. Sau aveți majoritate numai când vreți să rămâneți pe funcții?!”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

În acest context, social-democrații au depus la Parlament proiectul de lege prin care se acordă stimulente personalului din învăţământ, cadrele didactice urmând să beneficieze de 2.000 de lei lunar.

„Astăzi (miercuri – n.r.) am depus proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ pe întreaga perioadă a stării de urgenţă, ca urmare a riscului răspândirii COVID -19. Cadrele didactice ar urma să beneficieze de un stimulent de 2.000 de lei lunar, iar personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic 1.500 de lei lunar. De aceste stimulente vor beneficia şi cei care vor face cursurile fizic, la şcoală, dar şi cei care vor face cursurile online. Explicaţia este foarte simplă – Guvernul a eşuat în a pune la dispoziţia dascălilor instrumentele necesare pentru începerea în siguranţă a anului şcolar, iar în regim de urgenţă credem că dascălii, dar şi personalul auxiliar, au nevoie de aceste stimulente pentru a-şi achiziţiona acele rechizite de care au nevoie, pentru a asigura dezinfectanţii, măştile, cursuri de instruire pentru cei care fac pregătirea online şi alte cheltuieli”, a spus Alfred Simonis, la Palatul Parlamentului.

Stimulent de risc pe perioada stării de alertă și urgență
Liderul deputaţilor PSD a adăugat că impactul bugetar pentru aceste stimulente este de aproximativ 500 de milioane de lei pentru lunile care au mai rămas până la sfârşitul anului.

„Ne-au tot spus că au absorbit 90 de miliarde de euro, ne spun cum toate lucrurile sunt foarte bune şi, până la urmă, este o chestiune de prioritizare. Haideţi să îi rugăm pe cei de la Guvern să nu mai facă cheltuieli ineficiente, să lase achiziţiile frauduloase şi să investească în copiii, părinţii, bunicii noştri şi în medici, dascăli şi în economia românească”, a spus Simonis.

Cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic din învăţământul de stat vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei, respectiv de 1.500 de lei, acordat lunar pe toată durata stării de alertă şi de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii COVID- 19. Stimulentul de risc acordat se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementata la titlul V Contribuţii sociale obligatorii din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se arată în proiectul de lege depus la Parlament de PSD.