Informații zi de zi

Alertă meteo ANM! Cod portocaliu de vijelii în România. Restul ţării se sufocă de căldură

Vijeliile se întorc în România, după mai multe zile cu temperaturi de foc! Rămân totuşi multe zone ale ţării în care temperaturile vor fi extrem de ridicate şi joi şi vineri. Informaţii de ultimă oră din partea meteorologilor ANM!

Se întorc vijeliile în România! Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis, joi, un Cod portocaliu ce vizează 11 judeţe ale ţării. Va fi vânt cu rafale de aproape 100 km/h, averse torenţiale şi grindină.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată
Potrivit avertizării ANM, intervalul vizat de acest Cod portocaliu este joi, 15 iulie, ora 16:00 – vineri, 16 iulie, ora 06:00.

În județele Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și în zona montană a județului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35-50 l/mp și izolat 70-80 l/mp.

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată
Totodată, în intervalul joi, 15 iulie, ora 14:00 – vineri, 16 iulie, ora 23:00, este în vigoare şi un Cod galben pentru Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei.

În aceste zone, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul zonei montane, transmit meteorologii ANM.

Restul ţării este în continuare sub avertizare de caniculă
În timp ce vijeliile vor afecta partea de vest a ţării, o mare parte a teritoriului României se va topi în continuare de căldură.

ANM a emis o atenţionare meteorologică de tip Cod galben, valabilă pentru Oltenia, Muntenia, Moldova, vestul Dobrogei şi local Transilvania în zilele de 15 şi 16 iulie.

În sudul, estul și centrul țării, valul de căldură va persista și local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului pe parcursul zilei de joi (15 iulie), iar vineri (16 iulie), mai ales în regiunile extracarpatice.

În aceste regiuni vremea se va menține caniculară până la sfârșitul săptămânii, potrivit ANM.