Informații zi de zi

Ecoterapia, tratament neinvaziv pentru noduli tiroidieni și fibroadenoame la sân

Ecoterapia este un tip de tratament care utilizează ultrasunete de mare intensitate, ce înglobează tehnologia HIFU și ecografia. În prezent afecțiunile pe care le vizează sunt nodulii benigni de tiroidă (aproximativ 95% dintre nodulii tiroidieni sunt benigni) și fibroadenoamele la sân. Nu lasă cicatrici, o ședință durează între 20 de minute și o oră și jumătate, iar în peste 98% din cazuri tratamentul este de succes.

Articol realizat prin participarea domnului doctor Lungu Cornel, primar medicină generală adulți, competență în ecografie generală, specialist HIFU în cadrul Clinicii Bio Terra Med:

Explicați-ne, pe scurt, ce presupune acest procedeu neinvaziv. În ce tipuri de tumori poate fi utilizat și în ce constă în mod concret? Ce afecțiuni mai poate trata?

Ecoterapia este un tratament care se realizează prin tehnologia HIFU – High Intensity Focused Ultrasound, adică fascicule de ultrasunete de mare intensitate, concentrate într-un același punct. Ca să fim pe înțelesul tuturor, vom recurge la o analogie: imaginați-vă un mănunchi de raze de soare care trec printr-o lupă puternică; doar cele care sunt concentrate în mijlocul lentilei ajung la temperaturi atât de ridicate încât să provoace arderea în acel punct a lucrurilor existente sub lentilă.
Aparatul medical cu care noi realizăm tratamentele cu ecoterapie înglobează două tehnologii – HIFU și ecografia, astfel încât ghidajul se face, imagistic, în timp real.
Practic, ecoterapia inactivează nodulii prin ardere în momentul realizării tratamentului, însă efectele sale se întind pe aproximativ un an și se manifestă prin micșorarea nodulului cu procente care pot ajunge până 80-85%.
Ecoterapia tratează nodulii benigni de tiroidă (aproximativ 95% dintre nodulii tiroidieni sunt benigni) și fibroadenoamele la sân. Deși percepția publică este că fibroadenomul la sân este o afecțiune care apare la femei, trebuie să vă spunem că ea apare și la bărbați, desigur, într-un procent mult mai scăzut.
Ați întrebat ce afecțiuni mai poate trata. De la bun început trebuie să știți că tehnologia HIFU este declinată în aparate specializate pe anumite tipuri de afecțiuni, adică nu există un singur echipament medical care tratează toate afecțiunile.
În România noi avem echipamente HIFU cu care tratăm următoarele:
– Ecoterapia – pentru nodulii tiroidieni și fibroadenoamele la sân
– HIFU pentru fibrom uterin
– HIFU pentru cancer de prostată
– și, în colaborare cu partenerii noștri din Bulgaria, HIFU pentru anumite tipuri de cancer de ficat și cancer pancreatic.
HIFU, însă, tratează o gamă largă de afecțiuni pe plan mondial, iar noi ne dorim ca pe viitor să putem aduce în România și alte echipamente medicale HIFU cu ajutorul cărora să ne lărgim paleta de afecțiuni tratate.

2. Există o vârstă minimă și maximă pentru folosire?

Nu există o limită de vârstă – nici superioară, nici inferioară. Există, totuși, recomandările medicale personalizate funcție de fiecare pacient în parte.
De exemplu, la copii și la unii adolescenți este mai recomandat ca nodulii tiroidieni să fie ținuți sub observație.
Din nou, cred că se impun niște precizări:
– în primul rând, pacienții trebuie să vină la evaluarea în vederea stabilirii eligibilității pentru tratament, pentru că există o sumă de variabile care trebuiesc analizate și nu toți pacienții sunt eligibili. Un prim exemplu ușor de înțeles este acela al nodulilor tiroidieni lipiți de carotide.
– Un al doilea aspect este acela că, deși în peste 98% din cazuri tratamentul este unul de succes, există, totuși și excepții de la regulă, excepții care țin de organismul fiecăruia dintre noi, care e unic.

3. Care sunt beneficiile pe care le conferă comparativ cu terapiile convenționale? Care sunt costurile pe care le implică? Este decontat de sistemul public de asigurări?

Printre beneficiile tratamentului cu ecoterapie enumerăm:
– fără spitalizare – tratamentul durează, în medie, între 20 de minute și o oră și jumătate, după care pacientul este monitorizat pentru aproximativ 2 ore și apoi poate pleca acasă.
– Pacientul își reia imediat viața obișnuită
– Pacientul nu are nevoie de perioadă de recuperare în urma tratamentului cu Ecoterapie
– Ecoterapia este un tratament 100% neinvaziv, așadar nu există cicatrici și, ca atare, se elimină riscul oricărui tip de infecție
– Pacientul nu este tratat sub anestezie; este doar ușor sedat, astfel încât să poată comunica cu echipa medicală pe durata tratamentului.

Costurile pe care le implică cuprind – evaluarea de eligibilitate, analizele medicale specifice, puncția aspirativă cu ac fin (pentru cazurile în care nodulii conțin și lichid, pentru extragerea lichidului), tratamentul sau tratamentele. Aici, din nou, se impune o mențiune – în mod uzual este nevoie de un singur tratament cu ecoterapie pentru un nodul, însă, așa cum spuneam și mai devreme, fiecare organism este unic și, ca atare, pot exista situații în care un pacient să aibă nevoie de două sau mai multe tratamente cu ecoterapie, iar acest lucru nu se poate spune decât după evaluarea care are loc în cabinet.
Prețurile pot fi consultate pe site-ul nostru https://bioterramed.ro/preturi/ sau pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/EchotherapyEasternEurope/
Mai trebuie menționat că, după doi ani de la aducerea tratamentului în exclusivitate pentru țările Europei de Est și înghețarea prețurilor la nivelul consumabilelor, începând de anul viitor vom alinia prețurile, însă nu la nivelul celor din alte țări, pentru că în continuare ne dorim să oferim posibilitatea pacienților din România să acceseze acest tip de tratament.

Tratamentele HIFU nu sunt decontate de sistemul public de asigurări în acest moment, însă sunt decontate de anumiți asiguratori privați precum Signal Iduna și Alliantz.

4. Care este gradul de deschidere al românilor față de acest tratament comparativ cu alte state europene?

În mod surprinzător, poate, pacienții români sunt la fel de deschiși la Ecoterapie ca cei din țările cu istorie mai îndelungată ca a noastră în ceea ce privește tratamentele neinvazive. Pentru ei, faptul că se pot trata fără operație – cu tot ce implică aceasta – este un lucru esențial. Nu trebuie neglijat nici aspectul estetic, mai ales pentru femei – faptul că Ecoterapia este un tratament 100% neinvaziv și nu le lasă cicatrici, este în aceeasi măsură un element important.
Surpriza mai puțin plăcută, din punctul de vedere al deschiderii, vine de la mediul medical, înghețat în mentalități învechite și cutume.

5. Care sunt recomandările pe care le aveți cu privire la pacienții care le pot utiliza?

Ecoterapia nu se recomandă:
• gravidelor
• persoanelor cu boli cardiace grave
• persoanelor cu diferite tipuri de cancer
• persoanelor în stare febrilă

Iar din punctul de vedere al efectelor adverse, acestea sunt locale și temporare și pot fi:
• dureri slabe care necesită antialgice normale
• înroșire locală, senzație de usturime, arsuri banale care dispar în câteva zile
• în cazul intervenției la tiroidă – extrem de rar pot apărea răgușeala sau voalarea vocii care pot persista până la două săptămâni.