Informații zi de zi

Este ziua celui mai aromat desert, preferat chiar și de Regina Elisabeta I! Cum îl puteți prepara pentru masa de Crăciun (foto+video)

Dulce, aromată și spectaculoasă. O căsuță de turtă dulce, asemenea celei din poveștile cu Hänsel și Gretel, a devenit cel mai râvnit desert din perioada Crăciunului, atât prin gustul unic oferit de condimentele folosite în compoziție cât și prin imaginea colorată și extrem de atrăgătoare, în special pentru cei mici. Deși la prima vedere pare un desert greu de făcut acasă, astăzi, 12 decembrie, de Ziua Internațională a Căsuțelor de Turtă Dulce, Mirela Gheorghe, bucătar și antreprenor cunoscut în municipiul Buzău, a pregătit pentru șansanews.ro o căsuță de turtă dulce în propria bucătărie și ne-a explicat, pas cu pas, cum se coace, decorează și montează un astfel de desert delicios.

Totul pornește de la rețeta de turtă dulce, iar secretul este mix-ul de mirodenii.

De altfel, de aici a pornit și istoria acestui preparat. Se spune că istoria turtei dulci a început prin anul 992, atunci când un călugăr armean s-a retras în Franța, luând după el și rețetele a mai multor produse de patiserie. Rețele au fost îmbunătățite prin adăugarea aromei de ghimbir, un ingredient descoperit în Orientul Mijlociu și adus în Europa pe Drumul Mătăsii.

La răspândirea acestui desert a contribuit chiar și Regina Elisabeta I care a avut idea de a face turta dulce în forme de omuleți pe care îi prefera în perioada sărbătorilor de iarnă și pe care obișnuia să îi ofere cadou în vizitele oficiale peste hotare.

Cu timpul, turta dulce a ajuns să se pregătească tot mai des, iar prin 1880, după povestea fraților Grimm ” Hänsel și Gretel, în care era descrisă o casă decorată cu bomboane și creme, brutarii germani au început să coacă turtă dulce și sub formă de căsuțe. Ideea s-a transformat în tradiție, fiind organizate chiar și competiții de decorarea căsuțelor dulci, iar astăzi, pe 12 decembrie, este sărbătorită chiar și Ziua Internațională a Căsuțelor de Turtă Dulce.

Pregătirea unei căsuțe de turtă dulce poate dura câteva ore și implică multă îndemânare dar cu o rețetă perfectă totul devine mai ușor. Mirela Gheorghe, bucătar și antreprenor din Buzău ne dezvăluie propria rețetă:

Vezi aici reteta!