Informații zi de zi

Ferrero a închis fabrica sa Kinder din Belgia. Decizia e temporară. Zeci de cazuri de infecţie cu salmonella în Europa

Kinder Chocolate, compania italiană producătoare de ouă de ciocolată, a informat că își închide temporar fabrica de ciocolată din Belgia întrucât statul respectiv se confruntă cu o epidemie de Salmonella.

Agenţia Federală pentru Siguranţă Alimentară (Afsca) din Belgia a solicitat urgent companiei italiene Ferrero să își oprească temporar producţia de ouă de ciocolată de la fabrica sa Kinder din Arlon (Belgia) şi să recheme toate produsele alimentare fabricate acolo din cauza temerilor privind o epidemie de Salmonella.

„Agenţia a retras vineri autorizaţia fabricii Ferrero din Arlon. Întreaga gamă de produse Kinder de la această unitate este retrasă de la comercializare, indiferent de data la care au fost produse”, au informat autorităţile belgiene, relatează agenția de presă DPA.

Au fost rechemate produsele din ciocolată: Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi şi Schoko-Bons. De asemenea, distribuitorilor li s-a cerut retragerea produselor respective din magazine.

Fabrica Kinder din Arlon nu va fi redeschisă până când nu vor fi îndeplinite toate cerinţele privind securitatea alimentară, a explicat Afsca.

Reamintim faptul că Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a informat, miercuri, 6 aprilie, că investighează zeci de cazuri de infecţie cu salmonella legate de consumul de produse de ciocolată în nouă state europene, alături de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

De asemenea, luni, 4 aprilie, Ferrero a retras de la raft ouăle de ciocolată Kinder Surprise din Marea Britanie şi Irlanda, susțind că este o măsură preventivă. Ulterior, retrageri de la raft au fost lansate în diverse state occidentale, inclusiv în Statele Unite ale Americii şi Australia.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a informat că România nu se află pe lista statelor în care au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri, care să poată fi corelate cu consumul unor produse de ciocolată Kinder, pentru care compania italiană Ferrero a decis retragerea de pe piaţa europeană din cauza unor suspiciuni de contaminare cu Salmonella.

Menționăm faptul că anunțul ANSVSA vine după ce marți, Autoritatea a primit o informare din Belgia referitoare la decizia companiei Ferrero de retragere şi rechemare voluntară de piaţa europeană a unor loturi de produse Kinder, cu diferite gramaje.

Produsele Kinder din România nu au fost contaminate
„Retragerea voluntară de pe piaţa internaţională, inclusiv din România şi rechemarea de la consumatori a mai multor loturi de produse Kinder, se face pe baza principiului precauţiei, produsele fiind suspicionate că ar putea avea legătură cu îmbolnăvirea mai multor persoane din statele membre”, se menţionează în comunicatul de presă.

Pe de altă parte, o veste bună este faptul că românii care le-au cumpărat nu sunt vizați de această măsură în contextul în care țara noastră nu este pe lista statelor membre în care au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri, care să poată fi corelate cu consumul acestor produse.

„Nu s-au primit informaţii oficiale şi nici buletine de analiză care să indice prezenţa tulpinii de Salmonella suspicionată în tipurile de produse Kinder de pe piaţa din ţara noastră”, a explicat ANSVSA.