Informații zi de zi

Președintele francez Emmanuel Macron se oferă să medieze încetarea focului în Ucraina | A fost primul lider occidental care a vorbit cu Putin după invazie

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat intenția și disponibilitatea de a acționa ca mediator între Rusia și Ucraina în vederea unei încetări a focului.

„Cred că este responsabilitatea mea să iau astfel de inițiative atunci când sunt solicitate de Ucraina și – în timp ce continuăm să condamnăm, să sancționăm și să acționăm – să lăs această cale deschisă, pentru ca, în ziua în care sunt întrunite condițiile, să obținem o încetare a ostilităților pentru poporul ucrainean”, a spus Macron la Bruxelles, după un summit de urgență al Uniunii Europene.

Macron a vorbit cu Vladimir Putin înainte ca liderul de la Kremlin să anunțe, luni, recunoașterea independenței separatiștilor din Donbas și înainte de invazia de joi dimineață.

De asemenea, președintele francez a fost primul lider occidental care a vorbit cu președintele rus după începerea operațiunii militare ruse.

Cei doi au vorbit înainte de summitul european iar Emmanuel Macron a recunoscut că discuția nu a adus prea multe elemente importante, câtă vreme liderul rus a ales calea războiului.

Președintele francez l-a acuzat pe Putin de duplicitate, amintind că a discutat cu Putin detaliile de implementare a acordurilor de la Minsk (menite să aducă pacea între separatiști și autoritățile ucrainene, n.r.) cu doar câteva ore înainte de lansarea operațiunii militare ruse.

„Deci, a fost duplicitate și a fost alegerea deliberată, conștientă a președintelui Putin să înceapă războiul atunci când ar fi putut, încă, să negocieze pacea”, a spus Macron.

La summitul de joi, liderii Uniunii Europene au convenit o nouă rundă de sancțiuni, descrise de președintele Consiliului European, Charles Michel, drept „masive” și „dureroase” împotriva Rusiei și Belarusului.