Informații zi de zi

Restrictii

Vești proaste pentru acești români. Noi reguli vor intra în vigoare odată cu începerea sărbătorilor de iarnă. Ce nu vora avea voie să facă românii din acest județ?

Este vorba despre județul Gorj, unde colindatul va fi interzs.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Acesta a declarat pentru presa locală că în timpul sărbătorilor din acest an colindatul este interzis în județ. Decizia vine în contextul în care Gorjul este cunoscut ca fiind printre ultimele județe în care se practică masiv obiceiul colindatului în perioada sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, aceasta le-a mai transmis locuitorilor din județ că în acest an, de Crăciun, reuniunile de familie vor fi și ele mai restrânse în contextul pandemiei de coronavirus.

„Având în vedere prevederile articolului 6 din Hotărârea nr. 52 din 5 noiembrie 2020, a Comitetului pentru Situații de Urgență, în această perioada este interzisă organizarea oficierilor de iarnă. Cu alte cuvinte, anul acesta de Crăciun reuniunile de familie vor fi mai restrânse, iar colindatul va fi interzis”, a spus Daiana Militaru.

Articolul invocat pentru interzicerea colindatului în Gorj este următorul: „Art. 6 Se propune interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private” ( Hotărârea nr. 52 din 05.11.2020 a CNSU).

Noi reguli de Crăciun
Dacă în Giurgiu colindatul a fost interzis, Argeșul a interzis folosirea coșurilor de mână în magazine, pentru a se evita aglomerația, respectiv pentru a nu se mai încălca distanțarea socială. Astfel, clienții, vor fi nevoiți să folosească doar cărucioarele din interiorul magazinlui.

Măsura a fost luată după discuții dintre autoritățile din județ și reprezentanții marilor magazine. Astfel, la întâlnirea convocată de prefectul Emanuel Soare au participat reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, poliția, jamdarmeria şi ISU. De asemenea, măsura a fost luată în contextul în care se apropie Sărbătorile de iarnă și se așteaptă un val mare de clienți.

„Ţinând cont de numărul ridicat al cazurilor de infectări cu noul coronavirus, dar şi de faptul că se apropie minivacanţa de 1 decembrie şi perioada sărbătorilor de iarnă, prefectul Emanuel Soare a stabilit, împreună cu reprezentanţii operatorilor economici, să fie implementate mai multe măsuri de limitare a aglomerării şi a riscului de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

De comun acord, s-a stabilit să se renunţe la coşurile de cumpărături de mână, care reprezintă un factor de risc epidemiologic. În acelaşi timp, vor fi montate mai multe dispensere cu dezinfectant, pentru igienizarea mâinilor„, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Argeş.