Informații zi de zi

Românii primesc vouchere pentru plata facturilor la energie. Când vor intra banii pe card, și până când vor putea fi folosiți

La începutul lunii noiembrie a fost făcut anunțul potrivit căruia unele persoane din România, care nu au o situație financiară tocmai bună, ar putea primi bani de la stat pentru a-și achita facturile, dar și pentru a-și cumpăra aparate electrocasnice din clase energetice superioare, care să consume mai puțină energie.

Românii primesc vouchere pentru plata facturilor la energie
Având în vedere că, în ultima perioadă, facturile sunt tot mai mari, românii vor primi vouchere pentru plata facturilor la energie, iar această sumă care le va fi virată, o vor putea folosi până la finalul anului 2023.

Prima tranșă de bani, în valoare de 700 de lei, urmează să intre pe carduri în luna februarie a anului 2023, iar cea de-a doua tranșă, în același an, însă în luna septembrie. Românii care vor bene­fi­cia de această sumă de 1.400 sunt:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.

Ce trebuie să știți este că persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poșta Română de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.