Informații zi de zi

Rusia îl laudă ca fiind cel mai bun tanc din lume, dar se chinuie cu blindatul poreclit ”Vladimir” în Ucraina | GALERIE FOTO

Rusia spune despre principalul său tanc de luptă T-90 că este unul dintre cele mai bune din lume, dar modelul supranumit ”Vladimir”, modernizat cu mari eforturi, are probleme serioase pe frontul din Ucraina.

Tancul T-90M este cea mai nouă versiune a lui T-90, care și-a început viața ca un efort de modernizare a tancurilor T-72 din anii 1980, scrie Business Insider.

În ciuda avantajelor sale declarate și a promovării rusești, T-90 au avut probleme serioase în Ucraina.

Având în vedere dependența îndelungată a Rusiei de folosirea unor cantități masive de armuri pe câmpul de luptă, Moscova caută mereu să își modernizeze flota de tancuri, acolo unde poate.

Dezvoltarea și modernizarea T-90 a fost un element semnificativ al acestui efort, de la prăbușirea Uniunii Sovietice, până în prezent, în ciuda performanțelor discutabile ale tancului în Ucraina.

Ce este T-90?

Rusia prezintă T-90 ca fiind unul dintre cele mai avansate tancuri ale sale aflate astăzi în serviciu. Înarmat cu un tun principal 2А46М de 125 mm, deservit de încărcător automat, T-90 are o rază de tragere de 5 kilometri în forma sa de bază și este echipat suplimentar cu mitraliere coaxiale KORD de 12,7 mm și 7,62 mm PTKM.

Cu un echipaj format din trei oameni, versiunea de bază a T-90 este propulsată de un motor cu 12 cilindri de 1.000 mm, permițându-i să atingă viteze de 60 de kilometri pe oră pe șosea și 50 de kilometri în offroad.

Rusia a exportat masiv T-90 pentru a compensa părerea foarte proastă din presa locală

T-90 este capabil să tragă cu sistemul avansat de rachete ghidate antitanc 9M119 Refleks, care este conceput pentru a lovi tancurile cu blindaj reactiv exploziv sau elicoptere.

În ceea ce privește protecția proprie, T-90 este protejat de o combinație de armuri reactive explozive Kontakt-5 pe carenă și turelă, precum și armuri de oțel multistrat.

La originea sa, proiectul T-90 a început ca o modernizare a lui T-72 în anii crepusculari ai Uniunii Sovietice, prin perioada 1980.

Până în 1989, proiectul s-a transformat într-un efort distinct și independent, care a dus la o producție în serie limitată începând cu 1992.

Ca urmare a presei proaste acumulate de T-72 și T-80BV în primul război din Golf și primul război din Cecenia, industria de arme din Rusia s-a simțit presată să comercializeze puternic T-90 la export, pentru a compensa părerea atât de proastă din mass-media.
Noul model T-14 Armata, puțin probabil să apară prea curând

În scurt timp, exportul de T-90 – T-90S – a atras atenția liderilor militari ruși, care au comandat inițial 200 de exemplare sub denumirea T-90A, după ce au licențiat o versiune „demontată” a tancului pentru producție în India, unde au fost construite 1.000 de exemplare.

T-90A a primit porecla ”Vladimir” după moartea designerului principal al tancului, Vladimir Ivanovici Potkin.

Cea mai nouă versiune a T-90 este T-90M, care este prezentat ca un nou standard de Moscova, în încearcarea sa de a-și moderniza flota. Principalele sale îmbunătățiri față de T-90A includ utilizarea armurii reactive explozive Relikt și o versiune îmbunătățită a tunului principal, care mărește raza de acțiune și precizia T-90M în comparație cu versiunile anterioare.

Deși T-90M a fost lansat pentru prima dată în lume în 2017, numărul exact de T-90 aflate astăzi în serviciul rusesc este greu de stabilit cu certitudine.

În timp ce Forțele Armate Ruse erau programate să primească ultimele unități dintr-o comandă de 65 de exemplare de T-90M până la sfârșitul anului 2021, se pare că Rusia nu deține multe exemple suplimentare de tanc modernizat, dincolo de această livrare, în ciuda declarațiilor Kremlinului.


Moscova intenționează să-și folosească flota de T-90M ca un substituent modern până la introducerea noului model T-14 Armata, ceea ce este însă puțin probabil să se întâmple în curând.
Cum s-au descurcat tancurile T-90 pe frontul din Ucraina

În ciuda avantajelor sale de pe hârtie și a promovării în mass-media rusă ca fiind cele mai bune tancuri din lume, blindatele T-90 rusești s-au confruntat cu probleme serioase în Ucraina.

Potrivit blogului open-source Oryx, Rusia a pierdut până în prezent 20 de „Vladimir” în Ucraina, precum și două T-90M.

De fapt, Rusia pare să fi suferit prima pierdere a unui T-90M la foarte scurt timp după ce tancurile au început să apară în Ucraina, în primăvară.

În timp ce surse mass-media ruse au indicat livrarea în continuare de T-90M către forțele armate ruse în timpul invaziei, ca dovadă a rezistenței industriei de armament a Rusiei, descoperirea tehnologiei optronice franceze într-un T-90 capturat de forțele ucrainene ridică întrebări cu privire la durabilitatea lanțurilor de aprovizionare care susțin producția de T-90.

Deși T-90 nu a atins mare parte din așteptări în invazia din Ucrainei, sosirea mereu îndepărtată a T-14 Armata în serviciul activ înseamnă probabil că Rusia nu va avea de ales decât să-și mențină flota actuală de T- 90 pentru viitorul previzibil.

sursa: protv.ro