Informații zi de zi

S-a dat lege. Mii de oameni, chemaţi în Armată

Tensiunile dintre Rusia și Ucrain continuă să crească. Din acest considerent, Ucraina a adoptat o nouă lege car le permite ucrinenilor să acționeze rapid în cazul unui atac rusesc.

Tensiuni uriașe la granița cu România. A fost promulgată o nouă lege. Va fi folosită doar în cazuri extreme
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a promulgat, miercuri, o lege care permite chemarea militarilor aflați în rezervă fără a-i anunța în prealabil. Promulgarea acestei legi vine în contextul în care Rusia a mobilizat mai multe trupe la granița cu Ucraina. Amintim că Ucraina se luptă cu separatiștii pro-ruși din anul 2014.

Noua lege, promulgată miercuri de către Zelensky, dar care a trecut de Parlament la finalul lunii martie, va da posibilitatea Ucrainei să mobilizeze toate unitățile militare defensive ale țării cu militari aflați în rezervă. În acest fel, spune Zelensky, în cazul unei agresiuni din partea Rusiei, eficacitatea unităților militare defensive va crește semnificativ.

Ministrul ucrinean de Externe cere înăsprirea sancțiunilor Moscovei
Marți, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a precizat că numărul trupelor ruse de la granița cu Ucraina este în continuă creștere. El a mai precizat că se așteaptă ca numărul acestora să treacă de 120 de mii de militari. În acest context, el cere Vestului ca sacțiunile împotriva Moscovei să fie întărite și îndreptate către sectoare ale economiei rusești.

De cealaltă parte, Moscova a reiterat ideea că trupele aflate la granița cu Ucraina nu reprezintă niciun pericol pentru nimeni. În același timp, Kremlinul a avertizat autoritățile ucrainene cu privire la încercarea de a prelua controlul rebelilor din estul regiunii. Kremlinul a mai precizat că, în acest context, Rusia ar putea fi forțată să intervină pentru a proteja civilii din regiune.

Se dorește îndepărtarea tensiunilor
Tot marți, președintele Zelensky a precizat că Ucraina nu va începe niciodată un război dar că va rezista până la final. Mai mult decât atât, el i-a făcut o propunere omologului său, Vladimir Putin, de a se întâlni în partea de est a Ucrainei pentru a îndepărta tensiunile acumulate.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a precizat, miercuri, că nu este sigur dacă președintele Putin a avut timp să verifice propunerea lui Zelensky, notează apnews.com.