Informații zi de zi

Un nou test de coronavirus a primit în regim de urgenţă autorizaţia de folosire în SUA. Tehnologie revoluționară

Conform unui anunț făcut de Universitatea din Illinois, testul lor de salivă pentru coronavirus a primit în regim de urgenţă autorizaţia de folosire din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA.

Conform unui comunicat al instituției, testul de salivă dezvoltat de Universitatea din Illinois, numit I-COVID, necesită o cantitate mică de salivă ce se recoltează într-o eprubetă sterilă, iar rezultatele pot fi obţinute în câteva ore.

Universitatea a efectuat peste 50.000 de astfel de analize de la punerea la dispoziţie a testului membrilor facultăţii, personalului instituţiei şi studenţilor, în luna iulie, şi preconizează că va testa până la 20.000 de persoane pe zi după începerea semestrului de toamnă, la 24 august, potrivit agerpres.ro

Dificultățile legate de timp
„Testarea directă a salivei poate rezolva dificultăţile legate de timp, costuri şi consumabile. Testul nostru are, de asemenea, caracteristici unice ce permit testarea rapidă şi frecventă pe scară largă”, a transmis Martin Burke, profesor de chimie care a ajutat la proiectarea testului.

Preşedintele Sistemului Universităţii din Illinois, Tim Killeen, a declarat că această tehnologie de pionierat este una „revoluţionară”, care „va ajuta la protejarea vieţilor”.

La rândul său, guvernatorul Illinois, J.B. Pritzker, a spus că „statul Illinois aşteaptă cu nerăbdare să fie cel mai important client” al testului. „Dacă cercetările în curs continuă să dea rezultate pozitive, acest poate avea implicaţii revoluţionare pentru programul nostru de testare la nivel de stat, precum şi pentru testarea la nivel naţional”, a adăugat oficialul.

Săptămâna aceasta, un nou test de salivă pentru detectarea COVID-19, ce poate produce un rezultat după doar câteva ore, a fost autorizat de FDA. Testul denumit SalivaDirect – cel de-al cincilea test de salivă pentru detectarea COVID-19 autorizat – nu necesită echipamente sau tehnologii speciale, iar modul de aplicare va fi pus imediat la dispoziţia laboratoarelor de pe teritoriul SUA, conform unui comunicat al FDA.

SalivaDirect „este un test inovativ (…) care va reduce nevoia unor resurse de testare rare”, a declarat Brett P. Giroir, adjunctul secretarului american pentru sănătate şi coordonatorul testărilor COVID-19 din SUA. Dezvoltat de cercetătorii de la Yale School of Public Health, acest test a fost aplicat recent jucătorilor de baschet din NBA şi staff-ului echipelor pentru a-i fi probată eficienţa.

Universitatea Yale nu doreşte să comercializeze acest test ci va oferi instrucţiuni pentru folosirea sa în cadrul unui protocol „open source” – orice laborator poate urma protocolul pus la dispoziţie de Universitatea Yale pentru a aplica aceste teste care necesită reactivi chimici comuni, conform FDA. Cercetătorii susţin că testul SalivaDirect poate fi aplicat rapid la nivelul întregului teritoriu american în doar câteva săptămâni.