Informații zi de zi

Unul din cei doi răniți transferați în Germania în urma exploziei de la Petromidia a murit

Unul dintre cei doi răniţi în explozia de la Petromidia, care fusese trasferat în Germania, a murit în cursul zilei de marţi, au anunțat reprezentanții companiei. Este al doilea deces după incendiul care a avut loc la Rafinăria din Năvodari.

„Cu adânc regret, vă anunţăm că în cursul zilei unul din cei doi colegi transferaţi de urgenţă în Germania, în urmă incidentului din cadrul rafinăriei Petromidia, şi-a pierdut viaţa. Starea generală a pacientului a fost una stabilă pe tot parcursul internării, transferului şi al tratamentelor de specialitate. Gândurile şi toată susţinerea noastră merg către familia colegului decedat”, se arată în comunicat.

Celălalt rănit rămâne spitalizat în Germania și este în acest moment stabil şi răspunde la tratament, au mai precizat reprezentanții companiei.

O explozie urmată de un incendiu s-a produs pe 2 iulie la rafinăria Petromidia. În urma evenimentului, soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor cinci, procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă.

Cei doi răniţi au fost transferaţi în Germania, la Offenbach, pe 5 iulie.

Citeste si:

Somnul african, o specie invazivă, descoperită în Delta Dunării: „Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie”

Pescarii din Delta Dunării au prins în ultima perioadă mai multe exemplare de somn african, specie invazivă care poate afecta întreaga resursă piscicolă, iar situaţia aceasta riscă să distrugă şi ultimele exemplare de sturion din România, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM), Gyorgy Deak.

Unul din pescarii care au capturat exemplare de somn african este Eduard German, în vârstă de 54 de ani, din comuna Crişan, care s-a arătat convins că somnul african, găsit pe Dunărea Veche, a scăpat din crescătorii.

„E clar că nu este peşte de-al nostru. Merge pe uscat cu aripile din faţă. Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie. În ultimele zile, am prins mai multe exemplare. Sunt morţi în vintire (unealtă de pescuit, n.red.) şi zilnic găsesc vreo trei, a afirmat Eduard German.

Directorul general al INCDPM, Gyorgy Deak, a menţionat că prezenţa somnului african în Deltă este un pericol pentru ihtiofauna zonei.

„Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot, vom avea un declin la toate populaţiile de peşti”

„Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini. Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente. Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente, a menţionat directorul general al INCDPM, Gyorgy Deak.

Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a declarat că ştie situaţia şi că va face publice pe Facebook imagini cu somnul african.

„Exemplare de somn african au fost capturate şi de pescarii sportivi, dar în contextul în care ordinul de prohibiţie impune eliberarea în mediul natural a patru specii de peşti, printre care şi somnul, pescarii sportivii au respectat prevederile legale, a precizat preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, Cătălin Ţibuleac.

Sturionul, familie de peşti protejată la nivel internaţional, nu se mai capturează în apele teritoriale româneşti din anul 2006, iar anul acesta prohibiţia a fost prelungită pe o perioadă nedeterminată.

Dunărea de Jos este singura zonă a Uniunii Europene care mai deţine sturion sălbatic.