Informații zi de zi

5 răni interioare care te împiedică să fii tu însăți

Adesea, o rană interioară ne determină să afișăm un alt eu decât cel autentic. Preferăm să împrumutăm o mască, pentru a ascunde problemele de ordin fizic, emoțional sau mental. Este oare acest lucru o soluție sau un efect al slăbiciunii noastre?

De mică am fost învățată că ,,a fi tu însăți“ înseamnă să spui ce gândești și să faci ceea ce vrei, având însă grijă să nu-i deranjezi pe ceilalți. În realitate, nu toți oamenii pot face alegeri în conformitate cu propriile dorințe, mai ales dacă au trăit mai multe suferințe pe parcursul vieții.

1.Respingerea te face să dai bir cu fugiții
Prima reacţie a unei persoane care se simte respinsă este aceea de a fugi. Un copil va încerca să se asigure mereu de dragostea părinților, uneori apelând la pititul prin casă, astfel încât aceștia să-l caute îngrijorați. Sau își va construi o lume imaginară și va fi tentat să viseze. Un adult care face parte dintr-un grup, se va retrage în carapacea lui. Rana cauzată de respingere va începe să se vindece abia când persoana va încerca să se afirme și să îndrăznească să-și ocupe locul care i se cuvine.

2.Abandonul îți taie aripile
Persoana care se simte abandonată va crede mereu că nu poate să reuşească nimic singură. Motivul vine din copilărie și poate fi o urmare a lipsei de afecțiune din partea părinților sau a celor din jur. Un copil se va simți abandonat dacă părinții sunt prea ocupați și nu-i acordă suficient timp sau dacă apare un alt copil, care devine dintr-o dată centrul preocupărilor celor mari. Un adult, marcat de această rană, va încerca să atragă atenţia prin diverse mijloace, va dramatiza mult lucrurile și se va teme de singurătate. Vindecarea va veni abia când se va încumeta să înceapă proiecte noi și le va susține chiar fără sprijinul celorlalți.

3.Umilința te marchează pe viață
Această rană pare a fi cel mai greu de recunoscut. Contrar așteptărilor, un individ care se simte umilit va dori să devină rapid foarte performant și să ia multe responsabilități asupra lui. Un caz tipic de umilință în copilărie: părintele îşi ceartă copilul care a ieşit să se joace în noroi, cu hăinuţele curate, iar mai apoi va povesti incidentul unor prieteni, sporindu-i celui mic sentimentul de inferioritate. Un adult va reuși să scape de această rană dacă va pune propriile nevoi înaintea celor din jur.

4.Trădarea îți face sânge rău
Orice om s-a simțit trădat de cineva drag. Unei femei părăsite de bărbat, în timp ce era însărcinată, îi va fi foarte greu să accepte refuzul partenerului de a-și asuma responsabilitatea pentru copil. Cu cât rana este mai puternică, cu atât persoana va dori să controleze totul, pentru a nu mai suferi. Vindecarea va veni greu, în timp, odată cu mulțumirea de sine.

5.Nedreptatea lasă urme adânci
Persoanele care se simt nedreptățite sunt foarte sensibile, dar își dezvoltă capacitatea de a nu a arăta acest lucru. Vor căuta dreptatea cu orice preţ, devenind perfecționiste, tipicare chiar. Sunt mai înclinate să devină invidioase și chiar ranchiunoase. Vindecarea este posibilă prin asumarea dreptului de a-și arăta sensibilitatea, de a plânge în faţa celorlalţi fără jenă şi de a-și învinge teama de a fi judecat.