Informații zi de zi

A murit cardinalul australian Edward Cassidy, diplomat în slujba unității creștinilor

A murit cardinalul australian Edward Cassidy, fost președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Avea 96 de ani. După o bogată activitate în diplomația Sfântului Scaun, prelatul a fost chemat în 1989 de Sfântul Ioan Paul al II-lea la conducerea departamentului pentru promovarea unității creștinilor.

A murit sâmbătă, 10 aprilie a.c., la Newcastle, în Australia, cardinalul Edward Cassidy, diplomat al Sfântului Scaun și fost președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Născut la Sydney în 1924, a fost sfințit preot în 1949. Vicar parohial în dieceza de Waga Waga, a fost trimis la Roma în 1952 pentru studii de drept canonic, încheiate cu doctoratul în drept la Universitatea Pontificală a Lateranului. Succesiv, a absolvit Academia Pontificală Ecleziastică și a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun. După mai multe servicii diplomatice în India, Irlanda, El Salvador și Argentina, a fost consacrat episcop în 1970. Numit pro-nunțiu apostolic în Bangladesh, a fost, pe rând, delegat apostolic în Birmania, R. Africa de Sud și pro-nunțiu apostolic în Lesotho.
A fost numit substitut al Secretariatului de Stat pentru Afacerile Generale în 1988, iar în 1989, Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a numit președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, activitate pe care a îndeplinit-o până în 3 martie 2001. A fost creat cardinal la consistoriul din 28 iunie 1991, același în care pontiful polonez l-a creat cardinal pe regretatul arhiepiscop greco-catolic român Alexandru Todea.

Prelatul australian a avut un rol deosebit în organizarea Întâlnirii ”Oameni și Religii” de la București, în 1998, promovată de Comunitatea ”Sf. Egidiu”. Într-un mesaj transmis cardinalului Cassidy în anul 2000, cu ocazia celei de-a XIII-a Întâlniri ”Oameni și Religii”, Sfântul Ioan Paul al II-lea evidenția importanța promovării unității creștinilor și scria: ”Îmi amintesc de Întâlnirea de la București din 1998, care a avut un amplu ecou în România, unde, în timpul vizitei mele apostolice, am auzit strigătul repetat cu insistență de mulțime: Unitate, unitate! Da, dragi surori și frați creștini, acea unitate rămâne pentru noi un angajament de fiecare zi. Să privim cu speranță la secolul care s-a deschis pentru că, după cum scriam în [enciclica] Ut unum sint (nr. 22), lunga istorie a creștinilor marcată de multiple fragmentări pare să se reunească, năzuind spre sursa unității sale, Isus Cristos”.

După moartea cardinalului Cassidy, Colegiul cardinalilor numără în total 225 de cardinali, din care 126 sunt electori, iar 99 non-electori.