Informații zi de zi

Vacanţa de vară se scurtează. Când ar putea începe noul an şcolar

Consiliul Naţional al Elevilor este de părere că anul şcolar 2021-2022 ar trebuie să înceapă pe 6 septembrie şi să se încheie pe 4 iunie 2022.

Vacanţa de vară se scurtează! „Consiliul Naţional al Elevilor a atras atenţia, încă din luna februarie a acestui an, cu privire la faptul că structura anului şcolar 2021-2022 este dezechilibrată şi nejustificată, fiind aprobată fără un proces de consultare reală a partenerilor de dialog social. (…) Consiliul Naţional al Elevilor îşi menţine poziţia cu privire la structura anului şcolar 2021-2022: cursurile să înceapă pe data de 6 septembrie 2021 şi să se încheie pe data de 4 iunie 2022”, afirmă CNE într-un comunicat remis presei.

Potrivit reprezentanţilor CNE, această structură ar fi „mai echilibrată”, atât în ceea ce priveşte numărul de săptămâni, cât şi în ceea ce priveşte numărul mai redus de zile pe care elevii sunt nevoiţi să le petreacă la şcoală în timpul verii, atunci când temperaturile din sălile de clasă „creează un disconfort termic puternic”, în contextul în care „majoritatea” unităţilor de învăţământ preuniversitar „nu dispun” de infrastructură de climatizare.

Elevii cer Guvernului mai multe zile de şcoală şi vacanţe mai scurte. Anul şcolar ar putea începe la 1 septembrie
În ceea ce priveşte prelungirea duratei cursurilor începând cu anul şcolar 2022-2023, CNE consideră că Ministerul Educaţiei „are datoria de a trata cu prioritate, înaintea oricărui alt aspect”, planurile-cadru pentru liceu, care vor „redefini arhitectura curriculară” a întregului sistem.

„Cercetările din domeniul ştiinţelor educaţiei arată că nu există o legătură consistentă şi bine definită între creşterea numărului de zile pe care elevii le petrec la şcoală şi rezultatele pe care aceştia le obţin la testările internaţionale de tip PISA. (…) Este imperios ca, atunci când Ministerul Educaţiei elaborează politici educaţionale, să aibă în vedere cu precădere calitatea actului educaţional (formarea resursei umane, modificarea arhitecturii curriculare etc.), măsurile privind numărul de zile de şcoală fiind subsecvente celor de mai sus”, se mai arată în comunicat.

Sorin Cîmpeanu: MEN va propune extinderea anului şcolar, începând cu septembrie 2022

Sorin Cîmpeanu a anunţat că ar putea fi modificată structura anului şcolar şi să se revină la trimestre în loc de semestre, însă va exista o discuţie amplă cu sindicatele, asociaţiile de părinţi şi ale elevilor. Totodată, elevii ar putea reveni la şcoală la 1 septembrie, odată cu profesorii, ceea ce însemnaă că vacanţa de vară se scurtează. Ministrul Educaţiei a precizat că, îndiferent de variata pe care se va merge, va propune extinderea anului şcolar, începând cu septembrie 2022.