Informații zi de zi

A murit John Lewis, unul dintre cei mai mari activiști pentru drepturi civile

John Lewis, congresman american şi activist pentru drepturile civile, a încetat din viață la vârsta de 80 de ani, a anunţat vineri preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, scrie Agerpres, preluând Reuters, AFP şi dpa.

Născut în 1940 în statul Alabama, Lewis a fost considerat unul dintre cei mai proeminenţi activişti pentru drepturile civile din SUA.

El a anunţat în luna decembrie a anului trecut că suferă de cancer pancreatic, promiţând că va lupta cu boala şi că în acelaşi timp va continua să-şi servească alegătorii din circumscripţia sa din statul Georgia.

„Sunt într-un fel de luptă – pentru libertate, egalitate, drepturi fundamentale – de aproape întreaga mea viaţă. Nu m-am confruntat niciodată cu o luptă de felul celei pe care o am acum”, scria John Lewis la acea vreme.

Nancy Pelosi, care l-a numit pe John Lewis drept ”conştiinţa Congresului”, a lăudat ”leadershipul moral” pe care el l-a adus în forul legislativ american timp de peste 30 de ani.

„Fiecare zi a vieţii lui John Lewis a fost dedicată asigurării libertăţii şi a justiţiei pentru toţi”, a subliniat preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA.

Și fostul președinte Barack Obama i-a adus un elogiu celui pe care îl consideră un mentor al său, pe perioada întregii sale cariere politice, de la început, până când a ajuns cel mai puternic om din lume.