Informații zi de zi

ANAF este pregatita sa taie in carne vie. Ce contributii trebuie sa plateasca romanii in 2023

Atentie! ANAF este pregatita sa taie in carne vie. Adrian Benta, consultant fiscal, a spus ce contributii vor trebui sa plateasca romanii in contul unic, in 2023.

1. Contributia la asigurarile sociale de sanatate suportata de angajator aferenta contractelor de munca cu timp partial cand aceasta se recalculeaza pana la nivelul salariului minim atunci cand legea prevede acest recalcul;

2. Contributia la asigurarile sociale pensii datorata de angajator aferenta contractelor de munca cu timp partial cand aceasta se recalculeaza la nivelul salariului minim atunci cand legea prevede obligatia recalculului;

3. Contributia la asigurarile sociale de sanatate datorate de persoanele ce au calitate de pensionar peste plafonul scutit de contributie de 4.000 lei. Cunoastem faptul ca pensiile sunt scutite de plata contributiei la sanatate intr-un plafon de 4.000 lei, iar peste suma ce excede acestui plafon se datoreaza contributia la sanatate.

Pentru celelalte obligatii bugetare ce se achita in contul unic, legiuitorul nu a adus modificari procedurale, scrie RomaniaTv.

ANAF va implementa sistemul „Big Brother”
Pentru a fi sigur ca romanii isi vor plati contributiile, ANAF are in plan adoptarea unui soft de ultima generatie. Ministerul de Finante, condus de catre Adrian Caciu, a lansat un proces de consultare a pietei inainte de a face achizitia publica pentru viitorul sistem informatic, de tip BIG DATA.

Viitorul sistem informatic de date integrate al ANAF, prescurtat SIDI, va gestiona volume uriase de date si va realiza analize in timp real pentru a depista persoanele datoare la stat, se arata in caietul de sarcini al Ministerului de Finante.

Mai mult, software-ul de ultima generatie va transmite alerte angajatilor ANAF cu privire la persoanele care au in plan sa eludeze plata impozitelor si a taxelor.