Informații zi de zi

Anuntul lui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis face măcel cu doar o zi înainte de Sfântul Andrei. Șeful Statului face o intervenție fulger chiar în această dimineață. Despre ce zone este vorba?

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează duminică, la ora 11,00, o vizită la Call Center DSP Bucureşti, la Arena Naţională. Anunțul a fost făcut de Administrația Prezidențială.

Pentru a nu exista niciun risc de infectare în timpul vizitei președintelui, toți angajați au fost testați ca nu cumva să fie infectați.

Decizia surine după ce Direcţiile de Sănătate Publică, inclusiv DSP Bucureşti, au fost criticate intens în contextul pandemiei, fie pentru că nimeni nu le răspundea la telefon celor care sunau pentru a solicita informaţii, fie pentru lipsa de proceduri, fie pentru comunicare deficitară.

De menționat este faptul că, la Bucureşti, un ONG a venit în ajutorul celor de la DSP depăşiţi de situaţie, în condiţiile în care erau oameni care reclamau că sună zile în şir fără a li se răspunde. În fiecare zi, circa 50 de voluntari, dintr-un call center suport creat de ONG-ul Geeks for Democracy, au preluat această sarcină de la DSP şi răspund cetăţenilor, scrie Hotnews. În primele zile au fost recepţionate peste 1.500 de telefoane.

O capacitate destul de mare de testare
Se pare că Direcţiile de Sănătate Publică au fost invocate şi în cea mai recentă conferinţă a şefului statului, în legătură cu numărul de teste zilnice pentru noul coronavirus.

”Capacitatea de testare este destul de mare. Într-adevăr, teoretic am putea să prelucrăm până în 50.000 de teste, însă testările se fac fie la cei care sunt trimişi acolo de DSP-uri, deci din oficiu, cazurile suspecte, fie se fac la persoane la cerere. Mai mult decât s-a făcut nu a existat cerere.

La noi, persoanele nu se testează în masă, fiindcă aceste proceduri nu sunt posibile cu instalaţiile existente, iar numărul de persoane trimise de DSP-uri şi solicitări de persoane fizice care vor să fie de bunăvoie testate sunt cele pe care le vedeţi zilnic comunicate”, declara preşedintele.