Informații zi de zi

Breaking news! Cutremur puternic în Grecia! Țara, lovită de seism în timpul ciclonului

Ultima oră! Un cutremur puternic a lovit vineri seară Grecia. Seismul, de o magnitudine importantă, afectează țara aflată oricum într-un moment teribil, din cauza ciclonului Ianos.

Un seism puternic, cu magnitudinea de 5,3 grade, s-a produs, vineri seară, în zona Insulei Creta, în sudul Greciei, fiind simţit puternic, transmit autorităţile de la Atena. Seismul de 5,3 grade a avut loc la ora locală 19.28 (19.28, ora României), la adâncimea de 51 de kilometri, conform Institutului de geodinamică din Atena.

Epicentrul mişcării telurice a fost la 17 kilometri vest-sud-vest de localitatea Arvi, situată pe Insula Creta, transmite Mediafax. Cutremurul s-a simţit puternic pe Insula Creta, dar nu au fost semnalate victime ori daune materiale semnificative.

Grecia, lovită de seism în timpul celui mai mare ciclon din istorie
Specialiștii spun că ar putea fi cel mai puternic ciclon mediteraneean din istorie. Vântul va bate cu peste 200 de kilometri pe oră. Furtuna Ianos face parte din categoria extrem de rară a uraganelor mediteraneene.

Se așteaptă ca presiunea centrală minimă să scadă la aproape 980 mbar, iar vânturile să atingă forța uraganelor de categoria 1. Prin urmare, rafalele de vârf ar putea depăși 200 km/h, cu un impact sever prognozat pentru seara de vineri în vestul Greciei.

Autorităţile greceşti au avertizat că furtuna ”Ianos” va fi însoţită de vânturi puternice şi precipitaţii torenţiale, care ar putea duce la inundaţii şi pene de electricitate în anumite regiuni în următoarele două zile.

Ministrul adjunct pentru Protecţia Civilă, Nikos Hardalias, a sfătuit joi rezidenţii din zonele afectate în trecut de inundaţii sau aflate în apropierea unor râuri sau torenţi să-şi găsească un adăpost temporar. Persoanele din restul regiunii ar trebui să limiteze toate călătoriile nenecesare.

De asemenea, sunt așteptate precipitații de 400 litri pe metrul pătrat. Precipitațiile vor duce la inundații periculoase, foarte rapide. Conform meteorologilor, cele mai puternice intensificări ale vântului sunt așteptate în insulele Kefalonia și Zakynthos.

Șapte regiuni din vestul țării au fost puse sub alertă și sunt anticipate întreruperi ale curentului electric și inundații. Furtuna Ianos ar urma să lovească Grecia în două valuri, iar intensitatea vânturilor și a precipitațiilor ar urma să se diminueze de sâmbătă după-amiază.