Informații zi de zi

Ce mănânci dacă nu tolerezi lactoza

Intoleranța la lactoză înseamnă incapacitatea organismului de a digera cantități semnificative de lactoză – zahărul natural din lapte -, care se găsește în anumite produse lactate. Dacă după consumul de lactate apar simptome precum balonare, gaze, crampe, diaree sau vărsături, înseamnă că nu poți consuma lapte și multe produse din lapte. Există, însă, anumite alimente care înlocuiesc lactatele și pot fi consumate când suferi de această afecțiune.

Lactate fără lactoză
Produsele lactate sunt importante pentru organismul uman, datorită aportului de calciu și vitamine. Acestea pot fi consumate în varianta fără lactoză. Astfel, te poți delecta cu lapte de vacă fără lactoză sau cu lapte de migdale, din ovăz, din cânepă, din soia sau din cocos. De aemenea, produsele lactate fermentate sunt tolerate de cei ce suferă de intoleranță la lactoză, deoarece fermentația elimină zahărul din lapte. Kefirul și brânza se numără printre lactatele fermentate.

Anumite sortimente de iaurt
Poți consuma iaurt, însă trebuie să ai grijă să îl alegi pe cel potrivit. Sunt indicate doar iaurturile ce conțin bacterii active, care se hrănesc cu lactoză și, astfel, o împiedică să ajungă în organismul tău. Ai nevoie de iaurt pentru a regenera flora intestinală și pentru un aport benefic de vitaminele B2, B12, de calciu și de potasiu.

Surse alternative de calciu
Organismul are nevoie în permanență de calciu pentru a putea funcționa la parametri optimi. Pe langă lactate, există o mulțime de produse bogate în calciu, recomandate celor afectați de intoleranță la lactoză: sardine, broccoli, tofu, suc de portocale sau laptele de nucă.

Alimentație variată
Chiar și în cazul acestei intoleranțe, poți avea o alimentație variată. Este permis consumul de carne de porc, pui sau pește, lângă care poți servi ciuperci, fasole, spanac sau varză. Ai undă verde și la fructele de mare, cereale integrale și paste. Te poți juca cu aromele și poți pregăti mese îmbelșugate.

Atenție! Întreg regimul alimentar stabilit ca urmare a intoleranței la lactoză, trebuie discutat și plănuit cu un doctor specialist.