Informații zi de zi

Ce se face în a doua zi de Paște. Obiceiuri populare în Lunea Albă

A doua zi de Paște, zi cunoscută și ca Lunea Albă, este momentul în care porțile Raiului și cerurile se deschid. Este o zi de mare importanță religioasă și o zi a bucuriei.

Ce semnifică Săptămâna Luminată

Săptămâna Luminată este prima săptămână de după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Conform tradiției grecești, această săptămână mai poartă numele de Săptămâna reînnoită (în grecește Diakaimsimos), reprezentând reînnoirea întregii lumi prin Mântuitorul Iisus.

În această perioadă, oamenii trebuie să se bucure, să petreacă timp cu familia, cu prietenii, finii trebuie să își viziteze nașii și să le aducă colaci, pască, ouă și vin. Perioada de bucurie se termină după cincizeci de zile la Pogorârea Duhului Sfânt.

În această zi se stropește casa cu agheazmă

Stropirea sau udatul, este un obicei legat de o întâmplare care a avut loc a doua zi după Învierea lui Iisus. O tânără a leșinat atunci când a aflat vestea Învierii Mântuitorului, iar oamenii au stropit-o cu apă pentru a-și veni în fire.

Tocmai de aceea, în această zi se stropește apa cu agheazmă. În unele zone ale țării, cu precădere în Transilvania, fetele sunt stropite de tineri cu parfum pentru a rămâne frumoase.

Fiind o perioadă în care se reînnoiește lumea, tradiția spune că este bine să mâncăm miei, purcei și viței fragezi, caș, ouă roșii și pască în zilele din Săptămâna Luminată.

Finii merg în vizite la nași, aducând bunătăți, iar nașii își cinstesc finii. De asemenea, în această zi este bine să dai de băut vecinilor. Tocmai de aceea, se spune că, în această zi, oricine intră pe ușă este binevenit.

Conform tradiției, ouăle se ciocnesc cap cu dos astăzi, urmând ca a treia zi de Paște să se ciocnească dos cu dos. Masa de Paște nu se strânge timp de trei zile de la Înviere, iar astăzi nu se mătură și nu se spală haine.

Un obicei popular spunea că oamenii nu trebuie să părăsească satul astăzi.