Informații zi de zi

Ce trebuie sa stii despre saturatia de oxigen (SpO2) din sange. Care este saturatia normala si care sunt primele semne ale unei saturatii scazute de oxigen

Saturatia in oxigen este fractia de oxigen saturat de hemoglobina in raport cu hemoglobina totala (nesaturat + saturat) in sange . Organismul uman necesita si regleaza un echilibru foarte precis si specific al oxigenului din sange.

Saturatia oxigenului din sange (SpO2) reprezinta procentul de sange care este saturat cu sau care contine oxigen. Nivelurile de oxigen din sange au tendinta de a ramane relativ constante, chiar si in timpul exercitiilor si al somnului.

Care este saturatia normala de oxigen
Organismul uman necesita si regleaza un echilibru foarte precis si specific al oxigenului din sange. Nivelurile normale de saturatie a oxigenului din sangele arterial la oameni sunt de 95-100%. Daca nivelul este sub 90 la suta, este considerat scazut si numit hipoxemie . Nivelurile de oxigen din sangele arterial sub 80 la suta pot compromite functia organelor, cum ar fi creierul si inima, si ar trebui abordate cu promptitudine.

Cat trebuie sa fie saturatia de oxigen, in functie de varsta
La sugarii sanatosi si la copii valoarea SpO2 este cuprinsa intre 97-100%. Poate fi mai mica la nou nascuti si la sugarii foarte mici (93%–97%). Majoritatea copiilor au o usoara fluctuatie a SpO2 in cursul unei zile, valorile maxime aparand dupa amiaza, iar cele minime dimineata devreme, indiferent daca copiii dorm sau sunt in stare de veghe.

Majoritatea oamenilor trebuie sa aiba o saturatie in oxigen de cel putin 89-90% pentru a-si mentine celulele sanatoase.
Se crede ca un nivel mai mic decat acesta pentru o perioada scurta de timp nu va provoca deteriorari celulare.

De ce trebuie sa stii saturatia de oxigen?
Saturatia de oxigen este utila, mai ales in cazul afectiunilor care implica/solicita plamanii sau intregul sistem respirator/circulator, printre care si COVID-19. Atunci cand saturatia de oxigen scade sub 93%, proteinele sintetizate de organism ca reactie la inflamatie, incep sa acapareze saculetii de aer din plamani, iar oxigenul nu va mai ajunge in sange.

Mai mult, organele nu mai sunt oxigenate corespunzator si sunt declansate diferite procese care afecteaza iremediabil organismul si pot duce la moarte.

Hipoxemia silentioasa – saturatia oxigenului este foarte scazuta
Lipsa de oxigen poate duce la insuficienta multipla de organ, o afectiune amenintatoare de viata. De multe ori hipoxemia silentioasa nu creeaza niciun fel de simptom decat in momentul in care ajungi sa fii intubat.

Este un prag foarte labil intre momentul in care ai aceasta saturatie – pe care o suporti foarte bine – si momentul in care ajungi sa fii intubat.

Suntem surprinsi, va spuneam, ca acesti pacienti au o simptomatologie foarte redusa comparativ cu starea lor, pe de o parte, iar pe de alta parte, imaginile tomografice sunt catastrofale, este o afectare pulmonara bilaterala, cu afectari de peste 50-60-70 la suta din ambele campuri pulmonare.

Saturatia de oxigen scazuta, sub 95% – cum se manifesta(simptome)
O saturatie a oxigenului in sange peste 95% este considerata normala. In schimb, daca valorile sunt mai mici, intre 94% si 91%, starea de sanatate a pacientului trebuie atent monitorizata.