Informații zi de zi

CUTREMUR ÎN ROMÂNIA, SÂMBĂTĂ. UNDE S-A PRODUS SEISMUL ȘI CE MAGNITUDINE A AVUT

Un cutremur s-a produs pe 8 ianuarie, la ora 01:02:04 (ora locală a României), în zona seismică Vrancea, Buzău, conform anunțului făcut de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

A fost vorba de un seism cu magnitudinea 4.0 grade, la adâncimea de 121 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 67 km E de Brașov, 74 km NE de Ploiești, 119 km S de Bacău, 123 km V de Brăila, 125 km V de Galați, 126 km N de București, 146 km NE de Pitești, 181 km E de Sibiu, 191 km N de Ruse și 200 km SV de Iași.

Când vom avea un cutremur major în România
Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat, recent, că un seism important poate loc avea loc oricând în România, fiind imposibil pentru specialiști să prezinte o dată aproximativă.

“Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.

Ce s-ar întâmpla în țară, în cazul unui seism precum cel produs în 1977
Potrivit raportului de țară al Băncii Mondiale, peste 5.000 de români și-ar pierde viața, iar alte 10 milioane ar avea mult de suferit, în cazul în care ar avea loc un cutremur identic cu cel produs în 1977.

Patru mii dintre oameni ar urma să moară doar în Capitală. De-a lungul ultimilor ani, statul a reabilitat doar 26 de clădiri din cele 607 cu risc seismic ridicat din România, lucru care tinde, clar, să îngrijoreze.

″În 1977 – când cel mai recent mare cutremur care a lovit Bucureștiul – la vremea aceea, peste 1500 de persoane au murit. Dacă un cutremur asemănător s-ar întâmpla astăzi, vor fi cu siguranță peste 4.000 de morți”, a precizat Tatiana Proskuryakova, manager de ţară al Băncii Mondiale.