Informații zi de zi

Doliu în politica din România! Un fost ministru şi diplomat a încetat din viaţă

Un fost diplomat şi membru în Guvernul României, un nume cu greutate în cadrul Ministerului Afacerilor Externe imediat după Revoluţie, a murit la numai 55 de ani. CV-ul lui George Ciamba este unul cu adevărat impresionant.

Este doliu în lumea politică din România! Diplomatul George Ciamba, fost ministru al Afacerilor Europene, în prezent ambasador al ţării noastre la Atena, a încetat din viaţă, la doar 55 de ani.

Diplomat de carieră, Ciamba a gestionat Preşedinţia română a Consiliului UE
George Ciamba suferea de mai mult timp de cancer şi se întorsese în România săptămâna trecută. El a încetat din viaţă în noaptea de duminică spre luni.

George Ciamba a fost un diplomat de carieră şi a lucrat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe încă din decembrie 1990, se arată pe pagina mae.ro.

El a gestionat prima Preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene, în calitatea sa de ministru pentru Afacerile Europene, funcţie pe care a deţinut-o în perioada noiembrie 2018 – noiembrie 2019.

Din ianuarie 2017 si pana la 13 noiembrie 2018, a îndeplinit funcția de Secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale şi Strategice în Spaţiul Euroatlantic.

În 2016, în calitate de reprezentant cu însărcinări speciale pentru diplomație economică, a contribuit la promovarea şi derularea proiectelor economice în cadrul cărora România are interese strategice, precum și la consolidarea relației inter-ministeriale în vederea reprezentării economice externe.

Ce alte poziţii a mai ocupat diplomatul în cadrul MAE?
Anterior, din noiembrie 2012 a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, urmărind cu prioritate asigurarea unei participări active a României în toate formatele de lucru ale UE, coordonarea pozițiilor interne susținute în formațiunile Consiliului UE și promovarea contribuției naționale în formularea politicilor europene. Totodată, a asigurat participarea în cadrul Consiliului Afaceri Generale.

Înainte de preluarea portofoliului de secretar de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Elenă, obiectivul major al misiunii sale fiind promovarea relaţiilor bilaterale româno-elene și a cooperării dintre cele două ţări la nivelul UE. A urmărit cu atenție dezvoltările crizei economice din Grecia, ca parte a fenomenului crizei datoriilor suverane din UE, precum și transformarea acesteia într-o criză politică internă și implicațiile asupra țării noastre.

În perioada iulie 2003 – ianuarie 2005 a deţinut funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale și ulterior, Globale, în MAE. În această calitate, a coordonat dosarele asociate cu UE (Conferința Interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU și alte organizații internaționale.

Între 1999 – 2003, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Turcia, precum şi Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră, între 2001 – 2003.

În 1995 a fost secretarul Grupului de lucru vizând reconcilierea istorică între România și Ungaria care a dus la semnarea Tratatului de bază cu Ungaria, în 1996.