Informații zi de zi

ÎPS Teodosie, amendat grav de CNA pentru ce a zis despre vaccinul anti-covid-19. Suma e colosală

ÎPS Teodosie a fost amendat grav de CNA prin postul Radio Dobrogea care aparține Arhiepiscopiei Tomisului, care a fost sancționat cu o sumă colosală pentru afirmațiile lui Teodosie despre vaccinul anti coronavirus și pentru îndemnurile lansate pentru credincioși de a nu se vaccina.

ÎPS Teodosie, amendat grav de CNA pentru ce a zis despre vaccinul anti-covid-19
Astfel, acest post de radio a primit de la CNA o amendă de 10.000 de lei. Se face că în fiecare joi ierarhul este invitat la emisiunea „Dialog duhovnicesc“ de la Radio Dobrogea, realizată de preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului şi directorul postului de radio al arhiepiscopiei.

ÎPS Teodosie a fost întrebat de credincioşi prin intermediul mesajelor transmise la radio, despre vaccin și vaccinare, iar Teodosie a spus că credincioşii nu trebuie să se vaccineze, cî vaccinul este insuficient testat, iar că boala nu poate fi transmisă ignorând măsurile de prevenţie pentru că eşti apărat de Biserică.

Dar în ședinţa CNA din 21 octombrie 2021, afirmaţiile lui ÎPS Teodosie au fost sancţionate, potrivit Paginademedia.

Valentin Jucan, a propus amenda de 10.000 de lei:

„Eu nu cred că lucrurile nu pot fi trecute aşa uşor cu vederea. E lăudabilă intenţia de a rectifica, dar dauna a fost produsă. Domnul Teodosie nu este orice persoană. Vorbele dânsului au un ecou extrem de puternic. Dacă această discuţie ar fi avut loc sub forma unui taifas, eu aş fi înţeles. În momentul în care o înaltă faţă bisericească are aceste luări de poziţie se produce o undă de şoc indiferent de sens.

Pe de altă parte, nu înţeleg de ce un astfel de subiect este dezbătut cu domnia sa. Din punct de vedere sufletesc aş fi înţeles, însă nu princep sensul dezbaterii din punct de vedere medical. Cu toată stima, cei doi nu au o pregătire medicală”.

Însă alături de postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului au mai primit amenzi de la CNA și posturile de televiziune Antena 3, România TV, Naşul TV, Metropola TV şi Kapital TV pentru astfel de afirmaţii.

ÎPS Teodosie, îndemn la nevaccinare
La emisiunea din 15 octombrie 2021, întrebat de preotul Eugen Tănăsescu cum să reacţioneze credincioşii dacă va fi obligatoriu Certificatul Verde, Teodosie a spus:

„Este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul, mai ales că nu-i asumat de nimeni şi are urmări negative. Nu vă speriaţi. Sunt foarte mulţi avocaţi care vor să vă apere. Aveţi tot dreptul de a alege“, a spus ierarhul Tomisului.

Preotul Eugen Tănăsescu a fost ărezent la şedinţa CNA din 21 octombrie 2021, atunci când a fost decisă sancţionarea. El a spus:

„În această emisiune mi-au scăpat câteva afirmaţii ale Înaltpreasfinţitului. Am sesizat că au fost două nedocumentate. M-am documentat şi voi rectifica. E vorba despre acea afirmaţie că UE va înceta vaccinarea. Nu are acoperire, a fost greşit informat. Cred că a fost victima unui mesaj fals. Mai e si afirmaţia că vaccinul nu e asumat de nimeni. Mi-a scăpat.

Din moment ce producătorii merg şi cer autorizaţie pentru vaccin intră într-un proces legislative aşa că nu se pune problema asumării. Înaltpreasfinţitul nu este împotriva vaccinării. Ceea ce ne-a pornit a fost respectiva informaţie referitoare la eventuală obligativitate. Voi rectifica informaţiile false din emisiune. Îmi asum că rolul de moderator a scăpat pe moment. Am greşit, nu pot spune că nu. În ceea ce priveşte vaccinul, eu am făcut boala şi urmează să mă vaccinez”.