Informații zi de zi

Legătura dintre Covid, oboseală și diabet. Ultimele studii

Când omenirea a crezut că va intra în normalitate și pandemia se stinge, că renunțarea la mască este eliberarea mult-așteptată, iată că virusul a revenit. Un medic englez a publicat un articol extrem de interesat, arătând legătura dintre Covid și diabet

Dr. Michael Mosley a expus o teorie, bazată pe cercetări științifice, într-un articol publicat de Daily Mail. El susține că, deși oamenii se vor obișnui să trăiască cu Covidul, că ce a fost mai rău a trecut, valurile succesive ale virusului au lăsat urme. Multe probleme de sănătate, care se vor studia și în viitor.

Printre variantele cu care ne-am confruntat se numără „Covid-ul lung” sau „Civid prelungit”, după cum îl numește dr. Mosley, despre care se estimează că va afecta cel puțin 1,3 milioane de britanici.

Legătura dintre Covid, oboseală și diabet
Noi cercetări sugerează că mulți dintre cei cu simptome de Covid prelungit pot avea, de asemenea, diabet de tip 2 nediagnosticat. Simptomul tipic pentru acest Covid prelungit este oboseala.

Acest lucru este frecvent la persoanele care dezvoltă diabet de tip 2, deoarece celulele lor își pierd capacitatea de a absorbi glucoza (zahărul) din sânge. De aceea persoanele cu diabet de tip 2 au fost și sunt mai vulnerabile la îmbolnăvire și la moarte dacă dezvoltă Covid.

Studiile efectuate în SUA și Germania, a scris medicul, au arătat că infecția poate declanșa și diabetul de tip 2, în special (deși nu exclusiv) la persoanele supraponderale sau obeze.

„Studiul german, bazat pe dosarele de sănătate a aproape nouă milioane de oameni, a arătat că cei care au avut Covid, chiar și ușor, au avut o șansă cu 28% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în următoarele luni decât un grup egal care ar fi avut o altă formă de infecție respiratorie.

Descoperirile studiului american au fost și mai izbitoare. Cercetătorii s-au uitat la dosarele de sănătate a aproape 200.000 de americani și au descoperit că persoanele care au avut Covid au avut cu 40% mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care nu au fost infectați – și de trei ori mai multe șanse de a deveni diabetici dacă au ajuns la spital cu Covid.

Acest lucru nu a fost o problemă trecătoare, deoarece la acești pacienții au continuat să crească în mod periculos nivelurile de zahăr din sânge chiar și peste un an de la îmbolnăvire”, a consemnat medicul englez.

Excesul de greutate semnificativ a dublat riscul de diabet după Covid
Se știe că infecția cu Covid stimulează în exces sistemul imunitar, care, la rândul său, poate duce la inflamație cronică. După cum consemnează un studiu, o teorie este că acest lucru ar putea, la rândul său, să-i transforme pe oamenii care au în prezent pre-diabet (nivel crescut de zahăr din sânge) în diabet.

Există și o veste bună. Cercetările efectuate în ultimii ani, în mare parte de către profesorul Roy Taylor de la Universitatea Newcastle, au arătat că multe persoane care dezvoltă diabet de tip 2 își pot reveni la normal, fără medicamente, prin slăbit rapid. Pierderea în greutate va ajuta, de asemenea, dacă pacientul are diabet de tip 2, dar nu este supraponderal (ceea ce este cazul pentru aproximativ 10% dintre pacienți).

Acest lucru a fost confirmat săptămâna trecută într-un alt studiu realizat de profesorul Taylor și echipa sa, care a implicat 20 de persoane cu diabet de tip 2, dar cu un indice de masă corporală mediu de 24,8 (adică în intervalul „sănătos”).

O pierdere în greutate poate vindeca diabetul
Pacienții au urmat o dietă de slăbire rapidă de 800 de calorii pe zi până când au pierdut aproximativ 10% din greutatea corporală inițială.

În mod uimitor, în câteva săptămâni de la începerea studiului, jumătate dintre ei și-au revenit nivelurile de zahăr din sânge în intervalul normal, în ciuda faptului că nu luau medicamente și în decurs de 12 luni de la începerea studiului, 70% erau în remisie, cu nivelurile de zahăr din sânge bune.

Studiul a mai arătat că dieta rapidă de slăbire a dus la scăderi impresionante ale nivelului de grăsime corporală, în special în pancreas și ficat, precum și la îmbunătățiri mari ale tensiunii arteriale.

Deci, dacă ați avut Covid și acum aveți simptome precum oboseala sau senzația de foarte sete și urinați mai des, atunci trebuie să vă verificați nivelul zahărului din sânge.