Informații zi de zi

O celebră jurnalistă a murit. A lăsat mesaj pe facebook. De ce s-a sinucis

O celebră jurnalistă s-a sinucis. Aceasta a anunțat pe pagina personală de facebook gestul pe care urma să îl facă. Care a fost motivul și cum s-a ajuns la o astfel de decizie?

Irina Slavina, o celebră jurnalistă din Rusia, redactor șef al publicației KozaPress și-a dat foc în Nijni Novgorod, la 400 km est de Moscova, în semn de protest față de „abuzurile” puterii de la Moscova.

Se pare că aceasta avea în plan acest gest halucinant, postând pe pagina personală de facebook un mesaj cu privire la ce urma să facă.

„Pentru moartea mea vă rog sa dați vina pe Federația Rusă!”, a scris femeia pe Facebook înainte să se sinucidă în cel mai crunt mod cu putință.

Motivul pentru care ar fi recurs la un astfel de gest îl repezintă ”abuzurile” pe care Moscova le-a făcut.

În ceea ce privește decesul jurnalistei, femeia a murit pe loc din cauza arsurilor, lucru confirmat de către coordonatorul unei organizații pentru drepturile omului din Rusia „Pravozascita Otkratki”.

De cealaltă parte, publicația Nijni Novgorod on-line anunță că polițiștii au găsit cadavrul femeii în centrul orașului, însă nu au comunicat nimănui identitatea acesteia.

De ce s-a sinucis
Se pare că femeia era revoltată pentru că polițiștii i-au percheziționat apartamentul în cadrul unei anchete cu privire la un om de afaceri local. Acest om de afaceri l-ar fi ajutat pe rivalul lui Putin, Mihail Hodorkovski, să organizeze diferite adunări, lucru interzis, susțin publicațiile rusești.

„Căutau broșuri, pliante, conturi legate de fundația Rusia Deschisă, posibil încercau să găsească vreo icoană cu chipul lui Mihail Hodorkovski la mine acasă”, s-a plâns femeia pe Facebook.

Lucrurile nu se opresc aici. În anul 2019, femeia a fost amendată cu suma de 70.000 de ruble pentru că a denigrat imaginea lui Stalin pe Facebook, dar și cu 20.000 de ruble pentru că a participat la o acțiune în memoria lui Boris Nemtov, unul dintre liderii opoziției ruse, ucis în Moscova în 2015.

„Perchezițiile la domiciliile activiștilor Rusiei Deschise și unor deputați au legătura cu alegerile regionale desfășurate la 13 septembrie. Cred că au înnebunit-o, altfel nu pot să spun. Cu o zi înainte, poliția îi confiscase toate dispozitivele electronice, lucruri personale, carnetele de însemnări, dar la experiența ei ea trebuia să fie pregătita de așa ceva. Se pare că fiecare dintre noi are o limită”, a declarat șeful filialei Comitetului ămpotriva torturii din Nijni Novgorod, Igor Kaliapin, pentru Kommersant.

Totodată, familia susține că celebra jurnalistă s-ar fi sinucis pentru că a rămas fără obiectul muncii, fiind terorizată de guvernul de la Moscova pentru că ar fi de partea Opoziției.

În același timp, KozaPress, ziarul care era condus de Irina Slavina, era extrem de cunoscut pentru faptul că publica destul de des texte critice la adresa Puterii din Rusia, lucru care nu era atât de benefic pentru Vladimir Putin.