Informații zi de zi

Președintele Ciadului a murit în luptă, la o zi după ce câștigase alegerile. Fiul său i-a luat locul

Preşedintele Ciadului, Idriss Deby Itno, aflat în funcție de 30 de ani, a murit marţi după ce a fost rănit în timp ce comanda armata în lupte împotriva rebelilor din nordul ţării, la sfârşitul săptămânii trecute, a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei la televiziunea de stat, informează AFP.

Reuters anunță că fiul lui Deby, Mahamat Kaka, a fost numit președinte interimar de către un consiliu militar. El va fi președinte pentru următoarele 18 luni. Armata a anunțat că alegeri democratice vor fi organizate de-abia dupp această perioadă de tranziție.

Guvernul țării și parlamentul au fost dizolvate, a fost declarată starea de asediu și granițele au fost închise.

„Preşedintele republicii, şeful statului, şeful suprem al armatei, Idriss Deby Itno, şi-a dat ultima suflare apărând integritatea teritorială pe câmpul de luptă. Cu profundă tristeţe anunţăm poporul ciadian că mareşalul Ciadului a decedat marţea aceasta, 20 aprilie 2021”, a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Azem Bermandoa Agouna, într-un comunicat citit la postul TV Tchad, informează Agerpres.

Deby, 68 de ani, militar de carieră care a ajuns la putere în 1990 în urma unei lovituri de stat şi care a fost promovat în rangul de mareşal în august anul trecut, tocmai fusese reales pentru un mandat de 6 ani cu 79,32% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor provizorii anunţate luni seara de instanţa electorală naţională.

Miniştri şi ofiţeri de rang înalt au anunţat luni că şeful statului s-a deplasat sâmbătă şi duminică pe front, unde armata sa luptă împotriva unor rebeli care au lansat o ofensivă de la baze aeriene din Libia în ziua scrutinului, pe 11 aprilie.

Deby și-a făcut campanie electorală cu o platformă care promova pacea și stabilitatea în regiune, însă existau nemulțumiri legate de gestionarea de către guvernul Ciadului a resurselor de petrol ale țării.