Informații zi de zi

Recensământ 2022. Ce nu trebuie să faci dacă recenzorul îţi vine acasă. Avertisment pentru români

Recensământul online s-a încheiat cu rezultate surprinzător de bune pentru autorități, 47% din populația țării completând deja formularele în format electronic.
Recenzorii nu trebuie să solicite actele de identitate ale persoanelor recenzate

Pentru cei care încă nu s-au recenzat, există varianta clasică, în care angajați ai direcțiilor județene regionale de statistică vor merge din ușă în ușă. Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date eronate se pedepsește cu amendă între 1.000 și 3.000 de lei.

Pe de altă parte, important de știut este faptul că recenzorii nu au voie să vă solicite actele de dentitate, ba chiar o astfel de cerere ar trebui să vă trezească unele suspiciuni.

Pe de altă parte, recenzorii pot solicita date de identificare (cod numeric personal), care pot fi comunicate verbal, fără ca aceștia să aibă acces direct la actele respective.

Nu invitați recenzorii în interiorul casei

Pe de altă parte, recenzorii trebuie să se prezinte și să-și lase la vedere legitimația și buletinul.

„Recenzorii trebuie să aibă o ținută corectă, un limbaj educat, politicos, în așa fel încât să nu fie ostil cu persoanele pe care le recenzează. Deci, niște chestiuni minimale de comportament. În plus, ei toți au asupra lor o legitimație. O legitimație pe care sunt trecute și datele sale de pe actul de identitate.

Rugămintea foarte insistentă este aceea ca toți cei care primesc o persoană care se prezintă drept recenzor, înainte de a antama orice fel de dialog cu aceasta, să-i solicite prezentarea acestei legitimații și a actului de identitate. După aceea, dialogul se recomandă să nu fie în incinta locuințelor, ci într-un spațiu adecvat. De exemplu, la blocuri, în zona de intrare, iar la locuințe, undeva în curte, într-un spațiu care să permită înregistrarea datelor pe tabletă, fără a fi nevoie să se intre în locuință”, explică Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică, citat de Gândul.

Recensământul din 2022 este al patrulea de după căderea regimului comunist. La precedentul recensământ, care a avut loc în 2011, numărul populației stabile în România era de 20,1 milioane persoane, din care 51,4% femei.