Informații zi de zi

Se dau sume impresionante pentru români. Ce se poate face cu acești bani

Se dau super mulți bani pe lângă salariu. Cine va putea primi acești bani. Se dă legea în curând

Vești excelente pentru mii de români. Două ordonanțe de urgență sunt pregătite. Conform prevederilor, acestea vor avea un impact major pe piața muncii. Se pare că mii de români se vor bucura mult mai mulți bani pe lângă salariu.

Persoanele vizate de cele două ordonanțe de urgență sunt zilieri și sezonieri, iar banii ar urma să vină din fonduri europene. Noul anunț nu vine singur. Va exista totodată și o reglementare la programul flexibil de muncă.

„Avem această propunere de măsuri active în cadrul programului flexibil de muncă, sistemul de kurzarbeit și de asemenea, măsurile active pentru zilieri și muncitorii sezonieri”, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Ordonanța de urgență discutată la Guvern cu reprezentanții Consiliului Național Tripartit, arată că zilierii ar urma să primească 35% bonus de stimulare.

În ceea ce privește situația sezonierilor, aceștia vor primi mai mult, fiind vorba despre un procent de 41,5% din remunerația cuvenită în fiecare lună. Acești bani se vor da și pentru cei care lucrează în sistem de telemuncă, adică, mai exact, angajatorul va primi 2.500 de lei pentru a-i asigura angajatului echipamentul necesar pentru munca de acasă.

Românii vor rămâne în țară

Reprezentanții mediului de afaceri sunt optimiști. Aceștia consideră că stimulentele financiare ar putea să îi facă pe românii care plecau să muncească în străinătate să aleagă un loc de muncă în România.

„Dacă există o bonificație, un surplus, 35%, 41,5%, atunci cu siguranță vor fi tentați să rămână mai mult aici. Dacă ne întrebăm de unde vin banii, banii vin din fonduri europene, ca să nu existe dubii, că nu vin din bugetul național, nu e o presiune suplimentară pe bugetul național. Să luăm zilierii, sau sezonierii.

Dacă nu le punem în aplicare acum, vara, nu mai avem nici sezon, nici zilieri. O să mai avem spre toamnă-iarnă dacă vorbim despre agricultură. Ele trebuie puse în aplicare acum!”, spune Florin Jianu, președintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Ce reprezintă „kurzarbeit”

„Măsura kurzarbeit este susținută de aproape toată lumea, cu siguranță de tot mediul patronal și de toate organizațiile mediului de afaceri. Vine din Germania, acolo există de 80 de ani”, subliniază Florin Jianu.

„Pe de o parte, angajații au un câștig, pentru că muncesc mai puțin, dar în buzunar nu vor pierde foarte mulți bani, pentru că statul vine și plătește 75% din diferența de 4 ore. Cred că măsura este foarte bună, pentru că urmează o perioadă foarte incertă, cu foarte multe riscuri”, explică Iancu Guda.

Se pare că reprezentanții mediului de afaceri își doresc ca aceste măsuri să fie puse într-un timp mult mai rapid în ractică, deoarece situația României este una destul de gravă, iar șomajul continuă să crească.

„Sunt două ordonanțe care trebuie puse în practică cât mai rapid, pentru că dacă ne uităm pe statistici, avem 467 de mii de contracte închise și dacă vom continua să nu punem în aplicare măsuri active, numărul contractelor închise și al șomajului va crește”, avertizează Florin Jianu.