Informații zi de zi

Și-a pus mâinile în cap când a văzut ce fată purceaua lui. “Când a început nu se mai oprea”

Caz nemaiîntâlnit la o fermă! O purcelușă gestantă l-a făcut pe un fermier să treacă prin clipe stresante. Bărbatul se aștepta ca purceaua să fete din moment în moment, însă ce s-a petrecut în ziua cu pricina l-a trecut prin toate stările.

Ce s-a petrecut cu purceaua unui fermier

Ziua a debutat normal, însă la orele amiezii purceaua a început să fie agitată. Știind că e gestantă, și că s-a împlinit deja termenul de gestație, bărbatul a început să facă pregătirile pentru marele moment. Orele treceau, însă purceaua nu reușea să fete.

Mai mult de atât, starea purcelușei părea să se agraveze, ceea ce l-a făcut să se teamă pentru viața ei. Așa că n-a mai stat pe gânduri, a pus mâna pe telefon și a chemat mai mulți medici veterinari ca să poată să-l ajute.

Câteva ore mai târziu, purcelușa Emma, de la o fermă din statul american California, a fătat. Purcelușa a stabilit și un nou record mondial. Femela a adus pe lume un număr uriaș de purceluși: 17, iar dintre aceștia 13 au supraviețuit. După ce a fătat, purceaua a făcut febră mare, iar fermierul a adus medici veterinari și i-a îndepărtat pe pui de lângă mamă. Tactica nu a avut efect, iar starea ei s-a ameliorat după ce puii au fost readuși lângă mamă.

Citeste și:

Gestatia la scroafa

In primele 60 de zile de gestatie, embrionul are o dezvoltare redusa, ce reprezinta doar 8% din volumul si greutatea pe care o are purcelul la nastere.

De aceea, ratia de furaje la monta, pentru scroafe, nu trebuie suplimentata. Dupa trecerea celor 30 de zile de gestatie, ritmul de crestere al fatului se intensifica, in urmatoarele 50 de zile fatul ajunge la 80% din greutatea purcelului la nastere.

Monta porci
Monta porci – purcelusi nou-nascuti

Ratiile de hrana ale scroafelor gestante trebuie sa contina un nivel de proteina de 11-12%, dar este deosebit de important ca aceasta proteina sa fie de calitate ridicata, adica sa contina fainuri proteice din carne, peste etc. Trebuie sa se asigure si necesarul de saruri minerale si de calciu (0,6%) si fosfor (0,3%).

Pe toata durata gestatiei, scroafele trebuie sa aiba asigurat spatiu pentru a face miscare permanent. Se vor mentine grupate in loturi de cate 20-30 capete, dupa care, pe masura ce varsta gestatiei creste, se vor repartiza in boxe individuale.

Fatarea scroafelor

In mod obisnuit, fatarile la scroafe se produc noaptea, intre orele 24 si 6, in majoritatea cazurilor. De aceea, animalele trebuie supravegheate permanent.

Inainte de fatare este important sa se dezinfecteze ugerul si regiunea peri-genitala, cu pergament de potasiu 1 la mie sau alte dezinfectante.

In momentul in care are loc fatarea, trebuie sa existe un loc cu un asternut curat, pate curate si uscate sau covorase de cauciuc.

Durata fatarii este de 2-3 ore, cu limite minime de 25-30 minue sau maxim 5 ore. Daca durata fatarii este prea mare, exista un semn de aparitie a complicatiilor, de aceea este necesara prezenta medicului veterinar.

Intervalul de timp, de expulzare, dintre purcei variaza de la 10 minute la 40-50 minute. Dupa fatare, fiecare purcel se sterge de mucus cu o carpa curata incepandu-se de la cap, dupa care se sectioneaza ombilicul, la 5-7 cm de abdomen.

Pe masura derularii fatarii, purceii sunt asezati intr-un “cuibar” in care s-a asigurat un asternut igienic. Apoi, purceii trebuie ajutati sa se aseze la supt.

Este bine ca in prima zi de viata purceilor sa li se taie “coltii” (de fapt dintii canini si laturasi), pentru a nu aparea afectiuni la mameloanele scroafei care alapteaza. Fiecare purcel va suge de la acelasi sfarc, pe toata durata perioadei sale de sugar.

Durata unui supt la purcel este de 2-3 minute. Capacitatea de alaptare a scroafei se traduce prin greuattea tuturor purceilor alaptati, la varsta de 21 de zile.

Productia de lapte a scroafei este variabila, intre limite destul de mari. In unele cazuri poate ajunge la 8 litri sau chiar peste, in cazul unor scroafe foarte bune.