Informații zi de zi

Un val de aer polar aduce diferențe de 30 de grade în România. Anunțul ANM pentru săptămâna viitoare

Meteorologii anunță un val de aer polar care va face vremea extremă în România în următoarea săptămână, în perioada 12-18 decembrie.
Diferențele de temperaturi vor fi chiar și de 30 de grade din cauza acestui val de aer polar, potrivit specialiștilor ANM.

Val de aer polar în România săptămâna viitoare
Stațiile meteo au înregistrat astăzi în România cele mai mari valori din ultimii 60 ani pentru o iarnă din țara noastră. Au existat chiar temperaturi de 15 grade Celsius peste normalul perioadei, însă iarna se întoarce în forță de săptămâna viitoare.

Se anunță diferențe mari de temperatură de până la 30 de grade Celsius în România, în decurs de numai câteva zile. Astăzi, 11 decembrie, sunt înregistrate maxime de 20-21 de grade în sud-estul țării, în câteva zile temperaturile pot să scadă chiar sub minus 10 grade Celsius.

”De mâine, ne așteptăm la schimbări bruște și semnificative în aspectul vremii, chiar de astăzi aș putea spune, pentru că la momentul acesta vorbim de temperaturi de 1-2 grade în regiunile vestice, până la 20-21 de grade în partea de sud-est a teritoriului”, a transmis meteorologul Alina Șerban. ”Iată o diferență foarte mare între cele două puncte cardinale, în condițiile în care o masă de aer polar, o masă de aer rece avansează foarte repede în zona țării noastre și o va acoperi integral în intervalul imediat următor. La momentul acesta o regăsim deja în regiunile vestice, cu deplasare rapidă către cele estice.

Această masă de aer rece va determina pe de o parte, precipitații, precipitații cu transformare, de această dată, din formă lichidă în formă solidă. Adică în regiunile intracarpatice Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, în această seară şi la noapte vom avea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în zonele montane mai mult ninsoare. Se va mai depune un strat de zăpadă consistent pe alocuri”, a explicat meteorologul Alina Șerban.De asemenea, vor exista intensificări ale vântului în această perioadă, drept consecință a valului polar care lovește țara noastră.

”Mai mult decât atât, această dislocuire de masă de aer se face și cu intensificări ale vântului la momentul acesta avem rafale de peste 90-100 de kilometri pe crestele montane, 55-65 de kilometri în celelalte regiuni. Minimele vor ajunge la -10 grade, de la 20 de grade în acest week-end.

Această masă de aer rece va persista cel puțin în prima jumătate a săptămânii viitoare, va determina temperaturi mai scăzute chiar decât în mod normal pentru această perioadă. Vorbim de maxime chiar ușor negative -1 spre 0 grade prin depresiuni, prin regiunile intracarpatice, la cel mult 7-8 grade mâine în partea de sud-est, unde astăzi vorbim de peste 20 de grade, iar poimâine cel mult 5-6 grade.

Mai mult decât atât, minimele vor deveni negative în aproape toată țara și ne așteptăm să coboare chiar sub pragul gerului, sub -10 grade cu precădere în depresiuni”, a concluzionat meteorologul Alina Șerban la Antena 3.