Informații zi de zi

Vladimir Putin a dat ordinul final! Se schimbă harta Europei: Va deveni parte din Rusia

Vladimir Putin a dat ordinul! Rusia a trimis în Ucraina un tip de vehicul blindat de luptă supranumit „Terminatorul”, decizie care arată cât de determinați sunt rușii să cucerească orașele ucrainene din estul țării, potrivit unui expert în domeniul militar.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Donbasul, unde Rusia își concentrează acum principalele forțe, a fost „complet distrus”.

De la Moscova, Ministerul de Externe din Rusia a declarat că va lua în considerare permiterea accesului în porturile Ucrainei de la Marea Neagră, numai dacă va fi luată în considerare și eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Declarațiile viceministrului rus de externe, Andrei Rudenko, au venit după ce un înalt responsabil ONU l-a implorat pe președintele Vladimir Putin să permită accesul, avertizând că milioane de oameni vor muri în întreaga lume din cauza blocadei impuse porturilor de către Moscova, scrie The Guardian.
Forțele ucrainene încearcă să recucerească orașul Herson

Forțele ucrainene din sudul Ucrainei încearcă acum să recucerească Herson, singurul oraș mare din țară care a fost ocupat de Rusia. Armata ucraineană avertizează că Moscova încearcă să consolideze pozițiile defensive în sud. În paralel, un oficial militar rus a dezvăluit planurile de a anexa regiunile ocupate din sud-estul Ucrainei, informează Euronews.

După mai multe zile negocieri, oficialii ucraineni au acordat corespondentului Euronews permisiunea de a arunca o privire la primele linii. Acesta a ajuns pe comandantul unui batalion de peste 500 de bărbați care încearcă să recucerească Herson, după ce a petrecut trei luni pentru a opri incursiunea Rusiei în jurul orașului.a Acesta a vorbit desprfe pagubele provocate de atacurile rusești, dar a afirmat că forțele Moscovei nu vor reuși să-i intimideze pe ucraineni.

„Forțele armate ale Ucrainei sunt mai pregătite ca niciodată pentru luptă”, a declarat Nazer pentru Euronews.
Rușii încep să fugă!

„Când inamicul nostru, Rusia, a început să bombardeze pământurile ucrainene mai ales în timpul nopții, mulți bărbați au spart pur și simplu ușile birourilor de înrolare pentru a cere să se înroleze și să-și apere țara”, a declarat el.

Acum, Nazar spune că forțele sale au reușit să-i împingă pe ruși înapoi. „Rușii încep să fugă puțin câte puțin”, a spus el. ”Îi dăm afară”, spune comandantul Nazer.

Herson este un oraș important din punct de vedere strategic cu acces la Marea Neagră, cu o populație de aproape 300.000 de locuitori. Regiunea Herson se află chiar între Crimeea ocupată și restul Ucrainei, fiind o zonă strategică.
Regiunea Herson va deveni parte a Federației Ruse

Rușii s-au chinuit din răsputeri să o cucerească, dar pozițiile lor sunt acum bombardate de ucraineni, iar cel mai greu este pentru civili.

Regiunea orașului ucrainean Herson, ocupat de forțele Moscovei încă de la începutul invaziei, va fi în curând integrată ”pe deplin” în Rusia, a declarat Volodimir Saldo, guvernatorul regional instalat de ruși după ce au preluat controlul asupra zonei, la începutul lunii martie.

Saldo a scris pe Telegram că teritoriul respectiv va deveni „regiunea Herson a Federației Ruse”.

Adjunctul său, Kirill Stremousov, a precizat că rezidenții vor putea solicita cetățenia rusă în următoarele săptămâni, ”când situația se va stabiliza”.

Oficialii ucraineni au avertizat în mod repetat că Moscova plănuiește un referendum de independență trucat în Herson și în alte părți, după modelul aplicat în Crimeea în 2014.