Informații zi de zi

Zece morți, între care 9 copii, într-un groaznic accident în lanț petrecut în Alabama din cauza vremii

Nouă copii și un adult au murit sâmbătă într-un accident în care au fost implicate 18 mașini pe o autostradă din Alabama. Vârstele copiilor morți sunt cuprinse între nouă luni și 17 ani. Majoritatea victimelor se aflau într-un microbuz al unui centru de plasament pentru fete abandonate, neglijate sau abuzate. Șoferul microbuzului, o femeie, este singurul supraviețuitor din vehicul. Era chiar directoarea centrului de plasament.

Microbuzul centrului de plasament a fost prins efectiv ca într-un sandvici între două trailere uriașe, cu 18 roți, iar un SUV a intrat și el în ciocnirea în lanț, s-a răsturnat și a luat foc. Alte 14 vechiule au fost implicat în carambol, iar șapte dintre ele au luat foc.

Accidentul pare să se fi produs din cauza acvaplanării, șoferii pierzând controlul pe șoseaua umedă, deși în momentul accidentului nu ploua. Statul american Alabama este însă puternic afectat de furtuna tropicală Claudette, care a provocat deja inundații, tornade și a distrus zeci de case.

În SUV au murit un tată de 29 de ani și fetița lui de nouă luni. Copilul era într-un scaun special de siguranță, dar impactul a fost mult prea puternic.Celelalte opt victime se aflau în microbuzul aparținând centrului Tallapoosa County Girls Ranch. La bord nu erau decât copiii și șoferul. Se întorceau dintr-o excursie la plajă. Cel mai mic copil, o fetiță, avea 4 ani. În accident au murit, de altfel, și doi dintre copiii șoferiței, care se aflau și ei în mașină, potrivit ABC News. Imediat după accident, un martor ocular a reușit să o scoată din microbuz pe femeie și apoi s-a întors după copii, dar vehiculul era cuprins de fum și flăcări.

„Inimile noastre sunt atât de grele astăzi. Familia noastră din centru a suferit o mare pierdere. Este o tragedie”, a reacționat într-o postare pe Facebook organizația non-profit Alabama Sheriffs Youth Ranches, care gestionează centrul de plasament.

Alte cinci persoane au fost rănite în accident, dar niciuna dintre ele nu a suferit răni grave, a declarat șeriful comitatului Butler, Danny Bond. El a mărturisit însă că la fața locului a găsit o scenă îngrozitoare. „A fost cel mai grav accident de circulație la care am asistat vreodată în viața mea”, a declarat șeriful.

Imagini de la fața locului arată numeroase vehicule incendiate, de toate dimensiunile, pe șosea și în afara carosabilului.

Autoritățile federale din domeniul transporturilor au trimis nu mai puțin de 10 anchetatori la fața locului.