Informații zi de zi

Aglomerație mare la frontierele țării. Zecii de mii de persoane vin în România

Pandemia de coronavirus nu ține în loc românii și cetățenii străini din vacanțele programate, iar autoritățile fac față cu greu valului de persoane care se agelomerează la trecerile de frontieră.

Potrivit unei informări transmise de Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, circa 95.200 de persoane cu 32.300 mijloace de transport, dintre care 13.100 automarfare, au efectuat vineri formalităţile de control prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări.

De asemenea, se pare că pe sensul de intrare au fost aproximativ 40.250 de persoane cu 14.400 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 55.000 de persoane cu 17.900 mijloace de transport, mai informează sursa citată.

În ceea ce privește situația de la Frontiera cu Ungaria, se pare că aceasta a fost tranzitată de aproximativ 33.800 de persoane şi 15.100 de mijloace de transport (6.300 automarfare), dintre care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 11.000 de persoane cu 6.200 de mijloace de transport.

Mobilizare maximă la frontiere
Având în vedere valul mare de persoane care călătoresc, poliţia de frontieră lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere, în prezent traficul derulându-se cu operativitate, fără a se înregistra timpi de aşteptare.

Totodată, IGPF le recomandă în continuare participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, astfel încât să se evite apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/ .

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” poliţiştii de frontieră au constatat: 33 de fapte ilegale (14 infracţiuni şi 19 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini; au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate ce urmau a fi introduse ilegal în ţară care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de peste 39.000 de lei; valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la aproximativ 12.200 lei.

Nu s-a permis intrarea în ţară a 66 de cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 16 cetăţeni români din diferite motive legale.