Informații zi de zi

Alertă mondială! O nouă țară a ajuns în pragul unui război civil! Sute de oameni, uciși cu cuțite și macete

Alertă la nivel mondial, după ce încă o țară a ajuns în pragul unui război civil. Astfel, sute de oameni au fost masacrați în ultima perioadă cu cuțite și macete într-o regiune controlată în prezent de separatiști.

Un bărbat parte a trupelor regionale din Amhara. Aceste trupe au fost mobilizate pentru a readuce regiunea Tigray sub controlul guvernului federal etiopian. Foto: Profimedia Images

Rebelii din regiunea Tigray, din nordul Etiopiei, aflați în conflict militar deschis cu guvernul de la Addis Ababa, au atacat mai multe aeroporturi din regiunea vecină cu lansatoare de rachetă, relatează BBC. Amnesty International a confirmat că „sute de oameni au fost înjunghiați și loviți cu maceta în orașul Mai-Kadra”. Prim-ministrul etiopian, Ahmed Abiy a acuzat forțele loiale separatiștilor din Tigray că au comis masacrul, însă aceștia au negat implicarea.

Frontul Eliberării Poporului din Tigray, gruparea separatistă care controlează această regiune a Etiopiei, a confirmat atacul asupra două aeroporturi din regiunea vecină de la sud, Amhara.

Tensiunile dintre această grupare și guvernul etiopian au escaladat în confruntări militare directe pe parcursul ultimei luni. Sute de persoane au murit până acum, iar conform unor informații apărute în ultimele zile, un masacru al populației civile din Mai-Kadra a avut loc în data de 9 noiembrie.

Premierul etiopian a lansat o operațiune militară împotriva grupării după ce i-a acuzat că au atacat o bază militară, o altă acuzație negată de separatiști. Luptele și conflictul din zonă au forțat cel puțin 17.000 de civili să părăsească zonă, trecând granița în Sudan, conform Organizației Națiunilor Unite.

Obținerea de informații clare despre situația din Tigray este dificilă, însă, în contextul în care serviciile de telefonie și internet au fost tăiate.

Separatiștii spun, însă, că nu vor ceda: „Atâta vreme cât atacurile asupra poporului din Tigray nu se opresc, atacurile noastre se vor intensifica”.