Informații zi de zi

LEGE COŞMAR! Klaus Iohannis a semnat! De acum e OBLIGATORIU

Președintele Klaus Iohannis a emis astăzi, 26 aprilie, un decret privind promulgarea unui proiect de Lege referitoare la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului cu implicații asupra persoanelor juridice. Acestea vor fi obligate să depună la ONRC, în jurul datei de 31 mai 2021, o declarație privind beneficiarul real.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a reconfirmat pentru Economica faptul că dorește să se renunțe la declarația privind beneficiarul real. „Încercăm să reparăm ce s-a întâmplat în Parlament, să eliminăm acea prevedere care a reactivat declarația beneficiar real, după ce o eliminasem anul trecut prin lege”, ne-a declarat acesta. Ministrul nu a comentat însă și despre modalitatea legală prin care se va renunța la această declarație. Potrivit unor surse USR, este posibil să se introducă un amendament într-un proiect de lege aflat deja în circuitul parlamentar.

Știrea inițială:
Mare parte dintre firmele din România, inclusiv cele care au printre asociați doar persoane fizice, vor trebui să depună, în jurul datei de 31 mai, la ONRC, o declarație privind beneficiarul real. Aceasta urmare a faptului că președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 26 aprilie 2021, un Decret privind promulgarea unui proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2020 privind modificarea și completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Acesta introduce declarația anuală privind beneficiarii reali ai firmelor și elimină scutirea de depunere pentru persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice. Beneficiarul real este practic acea persoană care beneficiază, într-un final, de pe urma activității unei firme.

Legea va fi aplicabilă numai după publicarea sa în Monitorul Oficial și dacă, ulterior, nu se va publica în Monitor vreun alt ONG care să o modifice, după cum a sugerat ministrul Economiei, Claudiu Năsui.