Informații zi de zi

Fetiță din Alba, mușcată de un câine Husky. Proprietara animalului a suferit un șoc și a murit

O fetiţă de 12 ani, din județul Alba, a fost mușcată de un Husky în timp ce se afla în curtea unei vecine. Rănită la faţă, copila a început să ţipe de durere, iar proprietara câinelui a suferit un şoc şi a căzut la pământ.

Echipajul ambulanței, sosit de urgenţă, a resuscitat-o pe femeie zeci de minute, însă fără rezultat. Fetiţa a fost transportată la spital, în Târgu Mureş.

Fetiţa venise cu bunica ei în curtea unei vecine de 67 de ani, din localitatea Tăuți. La un moment dat, copila s-a dus la câine în padoc, să se joace cu el. Nimeni nu îşi explică exact cum de patrupedul a devenit agitat, apoi agresiv şi, pe neaşteptate, a atacat.

Când a văzut copila plină de sânge, proprietara câinelui a alergat să îi acorde primul ajutor. În grabă, ar fi vrut să intre în casă după pansament pentru rănile fetiţei, dar a căzut la pământ.

Localnică: „Am auzit că a venit o nanaşă de-a ei cu o nepoţică şi a intrat la câine acolo şi nu ştiu cum a muşcat câinele fata şi ea s-a panicat, s-a speriat şi s-a dus în casa să-i aducă ceva să se şteargă. S-a speriat, s-a speriat din cauza aia, era ea o fire mai sensibilă”.

Localnic: „S-a dus să se joace cu câinele şi a sărit câinele la ea, eu ştiu, şi femeia s-a dus în casă să aducă ceva să o panseze, să îi pună la faţă, şi a căzut acolo şi au dat de ea moartă”.
Reporter: „Avea câinele de mult timp?”
Localnic: „Da, de mult timp, de un an de zile, dar nu era câinele să fie dezlegat”.

O ambulanţă a ajuns repede la faţa locului şi medicul a început manevrele de resuscitare.

Simona Strajan, director medical la Serviciul de Ambulanţă Alba: „S-a speriat atât de tare, încât a făcut un stop cardio-respirator. A făcut resuscitare conform protocolului mai mult de o jumătate de oră, la care nu a avut niciun răspuns”.

Între timp, fetiţa a ajuns la spitalul din Alba Iulia pentru îngrijiri.

Aurel Crişan, medic şef UPU-SMURD Alba: „A fost adusă o fetiţă de 12 ani cu plăgi multiple muscate la nivelul feței. La noi a venit stabilă, echilibrată hemo-dinamic. S-a făcut toaleta plăgilor, profilaxia tetanică şi s-a luat legătura cu clinica de specialitate de la Târgu Mureş”.

Comisar şef Luminiţa Prodan, purtător de cuvânt IPJ Alba: „Minora i-ar fi cerut femeii să îi permită să se joace cu câinele familiei, iar la un moment dat fetiţa a fost mușcată de câine de faţă. Poliţiştii au deschis un dosar penal în cadrul căruia se fac cercetări pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”.

Fetiţa a fost operată de urgenţă, iar acum este internată la Târgu Mureş, în stare stabilă.

Crescător de câini Husky: „Nu sunt agresivi”

Bogdan Berende creşte de peste 30 de câini din rasa Husky. Spune care reacţia animalului care a atacat-o pe copilă este greu de înţeles.

O explicaţie ar fi că nu este rasă pură şi anumite gene moştenite l-ar fi putut face agresiv.

De regulă, câinii Husky se retrag atunci când sunt şicanaţi de copii, dar contează şi felul în care sunt dresaţi.

Bogdan Berende, crescător de Husky: „Dacă acel acel câine a fost dresat în sensul în care trebuia să îşi apare proprietatea, să îşi apere teritoriul, atunci există posibilitatea să fi făcut acest lucru, să fi muşcat fetiţa respectivă. Husky nu a fost şi nu este un câine agresiv”.

Totuşi, dresorii spun că există şi excepţii.

Ioana Pop, dresor de câini: „Un câine, într-un moment în care se simte nesigur sau simte un pericol în jur, foloseşte această agresivitate ca şi armă de control. Sau mai avem încă o emoţie care poate sta la baza agresivităţii, care se numeşte nervozitate”.