Informații zi de zi

Locul ascuns din România unde oamenii se vindecă de boli în mod miraculos

Conform datelor oferite de specialiști, zona se aseamănă cu zona munților Alpi. O legendă susține că o fetiță a fost vindecată în mod miraculos de o boală gravă în această zonă.

Specialiștii susțin că în Colibița se respiră cel mai curat aer din România. Unii merg până acolo încât spun că ar fi zona cu cea mai mare concentrație de ozon din Europa.

Cert e, că e mai bine de un secol de când Colibița e cunoscută ca fiind zona cu ”cel mai curat aer”.

O legendă legată de calitatea aerului de la „marea de la munte” datează încă din anii 1800.

”Potrivit legendei, în anul 1883, o fetiţă din Bistriţa, fiica unui sas înstărit, Hans Lewi, s-a vindecat de tuberculoză datorită aerului din această zonă, extrem de bogat în ozon.

Cazul a făcut multă vâlvă la acea vreme, iar după puţin timp şi Erika Schuller, o arhitectă din Bistriţa, a scăpat de teribila boală a vremii şi a construit în zonă un sanatoriu cu 16 camere, unde erau trataţi bolnavii de tuberculoză.

Sanatoriul a funcţionat până în 1944, când a fost distrus de un incendiu în timpul războiului”, scrie pe pagina de Facebook Poarta Transilvaniei.

Autoritățile județene au fost intrigatre de aceste legende, așa că au comandat propriul studiu privind calitatea aerului de la Colibița, scrie bistriteanul.ro. Iar oamenii de știință au confirmat: Colibița chiar are o calitate superioară a aerului.

”Poveştile celor care s-au vindecat de tuberculoză datorită proprietăţilor curative ale aerului din zonă au fost confirmate printr-un studiu comandat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a vrut să vadă dacă aerul de la Colibiţa este într-adevăr special.

În urma studiului de aer a rezultat că valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3”, transmit promotorii Porții Transilvaniei.