Informații zi de zi

Micuța luptătoare! Fetița care la naștere a avut doar 720 de grame a împlinit un an și opt luni. Cu ce își uimește părinții

S-a născut învingătoare, iar primă bătălia a câștigat-o chiar în primele ore de viață. Este povestea Ștefaniei, fetița care la naștere a cântărit doar 720 de grade dar care s-a încăpățânat să trăiască, în ciuda tuturor diagnosticelor medicale care îi dădeau foarte puține șanse de supraviețuire. Astăzi, de Ziua Mondială a Prematurilor, mama Ștefaniei și-a deschis sufletul și a împărtășit cu noi valul de emoții care au încercat-o din clipa în care și-a dat seama că va aduce pe lume un copil prematur până la prima strângere în brațe.

Ioana Ștefania
Ștefania a venit pe lume pe 31 martie 2020, pe când avea doar 23 de săptămâni. Era mult prea devreme, iar când au început contracțiile mama a crezut că este o simplă durere așa că inițiat a rămas acasă dar când a văzut că durerea persistă femeia a plecat spre Maternitate. Totul s-a întâmplat foarte repede. Durerile erau atât de puternice încât imediat cum a ajuns la Maternitate, gravida a intrat în sala de nașteri. Fetița s-a născut la doar 720 de grame, mult prea mică pentru ca medicii să le garanteze părinților că bebelușul lor va supraviețui.

”Nu se mai putea face nimic, și am intrat în sala de operații. Nu a durat mult și am născut. Auzeam alți copii că plâng dar nu era fetița mea. Mi s-a spus apoi să aștept câteva ore, că dacă vor trece câteva ore, o noapte, va fi bine. A venit un domn doctor care mi-a spus că au pus-o la aparate dar nu vă dăm șanse că va supraviețui”,a povestit mama.

Au urmat săptămâni întregi de chin pentru mama care nu și-a putut vedea micuța. Femeia povestește că s-a rugat fără încetare să-și poată ține primul copil în brațe, iar minunea s-a produs.

”Am cerut să-mi văd fetița dar nu aveam ce să văd. Era prea micuță, nu au vrut să mă sperie. M-au încurajat să aștept. Îmi spuneau o veste bună, una rea și uite așa au trecut zilele până când m-a sunat doamna doctor Cemurtan să iau fetița acasă”, își amintește mama.

După trei luni de îngrijiri și tratament pe secția Neonatologie, Ștefania a putut pleca acasă. Acum era puternică. Avea greutatea normală a unui nou-născut. Micuța care a venit pe lume cu doar 720 de grame ajunsese la 2.740 de grame.

”Viaţa micuților născuţi prematur stă într-un fir de aţă, astfel că doar printr-o minune reuşesc să supravieţuiască! În luna martie a anului trecut, la Maternitatea Buzău s-a născut o fetiţă cu greutatea 720 de grame, născută spontan, provenită dintr-o sarcină neinvestigată. Din cauza prematurităţii extreme şi sindromului respirator accentuat, nou-născutul a fost plasat la punct de neutralitate termic, a fost intubat în secţia de terapie intensivă Neonatală. I-a fost administrat în plămâni pe sondă endo-traheală curosurf (această substanţă ajută la adaptarea respiratorie la viaţa extrauterină). Ulterior, nou-născutul a fost ventilat non invaziv timp de 27 de zile, apoi i s-a administrat oxigen pe canule nazale timp de 15 zile. De asemenea, i s-au administrat perfuzii de aport şi echilibrare hidroelectrolitică, bollusuri pentru corectarea tulburărilor electrolitice, antibioticoterapie”, a povestit dr. dr. Silvia Cemurtan.

Momentul primei strângeri la piept a fost așteptat cu sufletul la gură de cei doi părinți, iar de atunci nu și-au mai lăsat copila din ochi. Ștefania este acum minunea familiei.

”Aveam emoții mari și eu cu soțul.Eram roșii. Când am luat-o în brațe nu mai știam ce să fac, parcă pluteam de fericire. Era așa micuță..”ne-a mărturisit mama micuței luptătoare.

De când a ajuns acasă, Ștefania a fost în centrul atenției, iar micuța și-a răsplătit cu ce a știut ea mai bine: cu multă iubire și o dorință extraordinară de a învinge, de a fi ca toți ceilalți copii. Și reușește în fiecare zi să uimească. Acum are un an și opt luni, merge în piciorușe și a spus deja primele cuvinte: mama și tata. Micuța luptătoare iubește muzica și este plină de energie, bucurându-și părinții cu fiecare zâmbet care îi luminează chipul.

”Acum este plină de energie. Merge în picioare. Face prostioare, trage de sertare. Eu o văd ca un copil normal, deși este mai micuță”, spune mama plină de fericire.

Citeste aici continuarea!