Informații zi de zi

Mii de români doresc să îl adopte pe micuțul ucrainean orfan, Sașa. ”Nu am mamă și nici tată”

Un băiețel de numai 9 ani a reușit să înmoaie inimile a sute de români. Micuțul Saşa Reznicenko este un orfan refugiat din zona Odessa. Au fost sute de mesaje din partea celor dornici să îl adopte. Acum, băiatul se află în grija Protecției Copilului Prahova.

În ziua de 4 martie, Sașa a ajuns la Complexul de Servicii Comunitare ”Rază de Soare” din Băicoi. ”Nu am mamă și nici tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară”, a supus cel mic conform Observatorul Prahovean.

Odată cu mediatizarea tristei povești, a venit și dorința multora de a intra în custodia lui Sașa. Numeroase persoane s-au interesat să afle dacă există vreo posibilitate ca micuţul să fie adoptat sau măcar pentru a-l lua în grijă temporar.

Punctul de vedere oficial al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova

‘Minorul la care faceți referire se află în evidența DGASPC Prahova, împreună cu un grup de copii, proveniți din sistemul de protecție din Ucraina.

Toți acești copii au cetățenie ucraineană și nu au statutul de copii adoptabili, în conformitate cu legislația prevăzută în materia adopției din România.

La acest moment, procedura de adopție aplicabilă acestor minori este cea prevăzută de legislația din țara de proveniență, respectiv Ucraina.

Persoanele de naționalitate română, domiciliate în România , care doresc să adopte minorul în cauză nu pot face acest lucru, întrucât acesta nu se află în evidența Registrului Național de Adopții din România și, implicit, nici în evidența Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție ca fiind declarat adoptabil.

În prezent, în România, pot fi adoptați doar copiii cetățeni români, pentru care s-a deschis procedura de adopție. În prezent, copiii ucraineni care se află în evidența DGASPC Prahova, inclusiv minorul Sașa Reznicenko, beneficiază de măsură de protecție specială, până la schimbarea condițiilor care au determinat luarea acestor măsuri și nu putem aprecia când va avea loc această schimbare”, au declarat cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova.

Sașa trăiește durerea de a nu mai avea cui spune „mamă” și „tată”, dar și povara unui război pe care nu îl înțelege. Nu vrea și nici nu poate, la doar 9 anișori.

Nu știe de ce i-a fost răpit dreptul la copilărie, nu știe de ce el, alături de alți copilași ajunși în sistemul de protecție al DGASPC Prahova, a trebuit să fugă, cu cei 9 ani de viață într-un bagaj, într-o țară străină, unde nu se mai aud lupta și toate sunetele ei.

„Nu am mamă și tată…Este război în Ucraina, directorul ne-a adus aici”

Primul interviu, Sașa Reznicenko l-a acordat reporterilor CNN. „Nu am mamă și tată…”, au fost primele lui cuvinte.

„Este război în Ucraina, așa că directorul școlii de la noi a decis să ne aducă aici. Am stat în mai multe locuri și știu că e important să ascult de profesorii mei și să mă comport cum trebuie”, a povestit Sașa.

La Complexul de Servicii Comunitare „Rază de Soare”, Sașa Reznicenko, alături de alți zeci de copii orfani, au descoperit cât de frumos este să reîncepi să înveți, treptat, să zâmbești.

„E un copil tare vorbăreț. I se citește suferința pe chip, dar are încredere că, într-o zi, totul va fi bine, din nou. Că se va întoarce în Ucraina, chiar dacă acolo nu îl așteaptă nimeni. Dar e țara lui și, în ciuda faptului că are doar 9 ani, realizează că viitorul său și casa lui acolo sunt.

În situația lui Sașa sunt alte zeci de copii ajunși în grija noastră. E o mare răspundere, iar emoțional ei au nevoie de mult sprijin. Când au ajuns în Prahova, tot ce făceau era să imite sunetul alarmelor, bombelor și gloanțelor. Acum și-au mai revenit. Nu știm cât vor rămâne aici, dar important este că sunt în siguranță”, ne-a mărturisit Mihaela Șindilă, director adjunct DGASPC Prahova.