Informații zi de zi

Un nou cutremur în județul Vâlcea! Ce magnitudine a avut

Un cutremur cu magnitudinea de 2,6 grade pe scara Richter a avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în județul Vâlcea.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc vineri la ora 22.50 în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, în județul Vâlcea.

Acesta a avut magnitudinea de 2,6 grade pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 6 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Sibiu (53 km), Pitești (72 km), Brașov (114 km), Craiova (116 km), Ploiești (146 km).

Citeste si Breaking News. Tragedie în aviația română. Cel mai bun pilot a murit în accident de mașină

 

Unul dintre cei mai cunoscuți piloți de elicoptere, din țara noastră, a murit sâmbătă dimineața în urma unui grav accident de circulație care a avut loc pe raza localității orașului Mizil, județul Prahova.

Valer Novac era considerat ”regele elicopteriștilor” din România și a murit în urma unui tragic accident de circulație. Potrivit unor apropiați, comandorul Novac se afla la volanul mașinii personale, iar la un moment dat un cal, lăsat nesupravegheat a sărit în fața autoturismului. În urma impactului, Novac ar fi murit pe loc.

Pe pagina de facebook al celebrului pilot de elicoptere sunt foarte multe mesaje de condoleanțe. Cei care l-au cunoscut și apreciat au scris celebrul mesaj ”drum lin în escadrila îngerilor”.

La Poliția Prahova, cei doi purtători de cuvânt Radu Lavinia și Bucur Georgiana nu au putut fi contactați, deoarece nu lucrează în week-end. Într-un final, când Georgiana Bucur a putut fi contactată a refuzat să comunice informații banale legate de data și modul în care s-a petrecut accidentul pe motiv că reporterul EvZ nu este acreditat la IPJ Prahova.

După parlamentări inutile, inclusiv la nivelul Poliției Române, cei de la Prahova au comunicat ce anume s-a întâmplat la Mizil. „În această dimineață, în jurul orei 06:30, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe DN 1B – Mizil, un autoturism se află în afara părții carosabile și prezintă avarii. Polițiștii s-au deplasat la fața locului unde au constatat că cele sesizate se confirmă. Din primele cercetări a reieșit faptul că un bărbat de 63 de ani care se deplasa la volanul unui autoturism pe DN 1B, din direcția Mizil către Buzău, nu ar mai fi putut evita impactul cu o cabalină, posibil lăsată nesupravegheată, care a pătruns pe sensul său de mers, intrând în coliziune frontală. Ulterior autoturismul a părăsit partea carosabilă oprindu-se pe un teren agricol. În urma accidentului rutier, a rezultat decesul bărbatului în vârstă de 63 de ani, care se afla la volanul autoturismului”.

Considerat regele elicopteriștilor
Valer Novac a studiat la Școala Militară de Aviație, după care a devenit pilot de elicoptere. În ultimii ani s-a specializat pe elicopterele civile, ajungând un as al manșei. ”Pilota în aviația utilitară. Îi plăcea foarte mult să zboare, să îi ajute pe fermieri să obțină recolte cât mai mari”, spune un apropiat, care l-a cunoscut foarte bine.

De altfe, despre Valer Novac, spun piloții de elicoptere i se spunea ”regele elicopteriștilor” sau ”asul”. A ajuns să facă cu un elicopter utilitar, acrobații care mai de care.

De altfel, la BIAS 2019 – București Internațional Air Show – Valer Novac a evoluat la manșa unui elicopter KA-26, transformat pentru a face față misiunilor utilitare din agricultură.

”Cei care au auzit de Valer Novac știu că el este „tăticul elicopterelor” din România, transformând Ka-26 utilitar într-un elicopter de acrobaţie şi demonstrând de ce este una din marile vedete ale manifestărilor aviatice. Aflăm, astfel, cu toții că aviaţia utilitară nu înseamnă doar aparatele acelea de zbor care se ridică de la sol din an în Paşte pentru a stropi câmpul sau satele contra dăunătorilor. Înseamnă piloţi vigilenţi aflaţi la manşa unui aparat care trebuie manevrat cu foarte mare exactitate! Iar Valer Novac zboară la firul ierbii, întoarce în grabă la 180 de grade, cu o precizie spectaculoasă, aterizând aparate masive, de zeci de milioane de euro pe suprafeţe de câteva zeci de metri pătraţi, aparent imposibil de practicat când vine vorba de aviaţie”, au scris organizatorii despre Valer Novac..