Informații zi de zi

Adevărul despre COVID-19! Cercetătorilor nu le-a venit să creadă

Cel mai amplu studiu, efectuat pe mai bine de 500.000 de persoane arată care este realitatea în ceea ce privește răspândirea noului coronavirus. De asemenea, studiul abordează și unele măsuri luate de autoritățile din întreaga lume, cum este carantina și ce rol a avut aceasta în criza sanitară.

Un studiu efectuat pe mai bine de jumătate de milion de persoane în India, care au fost expuse la noul coronavirus SARS-CoV-2, sugerează că răspândirea continuă a virusului este condusă doar de un procent mic dintre cei care se infectează. Mai mult, copiii și tinerii s-au dovedit a avea o importanță mult mai mare în privința transmiterii virusului – în special în gospodării – decât au identificat inițial studiile anterioare, se arată într-o lucrare a cercetătorilor din Statele Unite și India publicată pe 30 septembrie în revista Science, după cum transmite Technology Networks.

Cercetătorii de la Princeton Environmental Institute (PEI), Universitatea Johns Hopkins și Universitatea Berkeley din California, au lucrat cu oficiali din domeniul sănătății publice din statele sud-estice indiene Tamil Nadu și Andhra Pradesh pentru a urmări căile de infecție și rata mortalității a 575.071 de persoane care au fost expuse la 84.965 de cazuri confirmate de COVID-19, boala cauzată de SARS-CoV-2. Este cel mai mare studiu de urmărire a contactelor efectuat în lume pentru orice boală.

Carantina, contribuție substanțială la reducerea răspândirii
Cercetătorul principal Ramanan Laxminarayan a declarat că lucrarea este primul studiu amplu care surprinde măsura extraordinară în care SARS-CoV-2 se bazează pe „supra-răspândire”, în care un procent mic din populația infectată transmite virusul către mai mulți oameni. Cercetătorii au descoperit că 71% dintre persoanele pozitive nu au infectat niciunul dintre contactele lor, în timp ce doar 8% dintre persoanele infectate au generat 60% din noile cazuri.

„Studiul nostru prezintă cea mai mare demonstrație de super-răspândire de care știm când vorbim despre oricăre boală infecțioasă”, a spus Laxminarayan. „Fenomenele de super-transmitere sunt mai degrabă regulă decât excepție atunci când se urmărește răspândirea COVID-19, atât în India, cât și probabil în toate locurile afectate”.

Cercetătorii au prezentat primele dovezi la scară largă a faptului că implementarea carantinei a avut o contribuție substanțială la reducerea răspândirii coronavirusului.

Tinerii și copiii, rol esențial în răspândirea COVID
Conform sursei citate, cercetătorii au descoperit că șansele ca o persoană cu coronavirus, indiferent de vârstă, să transmită virusul unui contact apropiat variază de la 2,6% în comunitate la 9% în gospodărie. Cercetătorii au descoperit că tinerii și copiii – care au reprezentat o treime din cazurile de COVID – au avut un rol substanțial în răspândirea virusului în populațiile studiate.

„Copiii sunt transmițători foarte eficienți în acest cadru, ceea ce nu a fost stabilit cu fermitate în studiile anterioare”, a spus Laxminarayan. „Am constatat că decesele și cazurile raportate au fost mai concentrate în cohorte mai tinere decât ne-am așteptat pe baza observațiilor din țările cu venituri mai mari”.

Studiul a mai constatat că tinerii și copiii au mult mai multe șanse de a contracta coronavirusul de la persoanele de vârsta lor. În toate grupele de vârstă, oamenii au avut o probabilitate mai mare de a lua virusul de la persoane de aceeași vârstă. Probabilitatea generală de a contracta coronavirusul a variat de la 4,7% pentru contactele cu risc scăzut până la 10,7% pentru contactele cu risc ridicat.

Care este situația din România
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat azi infectări pe bandă rulantă în România. Potrivit ultimelor date, alte 2343 de persoane au fost infectate în ultimele 24 de ore. Până astăzi, 2 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 132.001 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre aceștia 105.582 de pacienți au fiind declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 569 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Totodată, până astăzi, 4.915 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 01.10.2020 (10:00) – 02.10.2020 (10:00) au fost înregistrate 53 de decese (36 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.