Informații zi de zi

Cum se pune varza la murat: Secretul pe care puțină lume îl știe

Toate gospodinele trebuie să știe cum se pune varza la murat. De aceea, în rândurile de mai jos vă vom prezenta un truc, care va face ca varza murată să aibă un gust deosebit.

Toamna este anotimpul perfect pentru a pune varza la murat. Potrivit tradiției, de Sfântul Dumitru, pe data de 26 octombrie, gospodarii români puneau varza la murat în butoaie. Astfel, varza era gata de mâncat în postul Crăciunului și folosită apoi pentru sarmalele de Crăciun și de Anul Nou.

Cum se pune varza la murat: Sfaturi utile
Pentru un butoi sau un bidon de 30 de litri, veți avea nevoie de 15 kilograme de varză albă, aproximativ 15 litri de apă, 30 de grame de sare grunjoasă, neiodată, la fiecare litru de apă, 1-2 bucăți de sfeclă roșie, o crenguță de busuioc și două-trei tulpini de mărar.

Trucul care va face varza murată să aibă un gust desăvârșit constă în alegerea corectă a verzelor. Acestea trebuie să fie verze de toamnă, cu frunze mai fine, mai subțiri. În felul acesta, sarmalele cu varză murată vor ieși deosebit de gustoase.

De asemenea, frunzele trebuie să fie ferme și fără cusur. Pentru murat nu este bine să folosiți verze atacate de insecte sau de boli.

La alegerea verzelor pentru murat este importantă și dimensiunea căpățânilor acestora. Este necesar să aibă cel puțin 15 centimetri în diametru și cel mult 20 de centimetri. Verzele trebuie să încapă prin gura bidonului.

Pregătirea ingredientelor
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să dezinfectați bidonul sau butoiul. Pentru curățare se folosește o soluție de apă fierbinte cu bicarbonat de sodiu. Puneți o lingură cu vârf de bicarbonat de sodiu la un litru de apă. Umpleți butoiul și lăsați-l 2-3 ore, după care clătiți-l cu apă caldă, apoi cu apă rece.

Urmează pregătirea verzelor. Primele două straturi de frunze se îndepărtează. Dacă doriți, puteți îndepărta și cotorul.

Apoi, sfecla se curăță de coajă și se taie în două sau în patru. Tulpinile de mărar se rup în capete de câte 10 sau 15 centimetri lungime.

Se trece la pregătirea saramurii. La un litru de apă rece se pun 30 de grame de sare ( nici mai mult, nici mai puțin). Dacă se pune prea multă sau prea puțină sare, varza se va strica sau nu se va mai mura.

Un alt truc este să se pună deoparte două sau trei verze mici, pentru a fi adăugate după câteva zile. Motivul este că dimensiunea verzelor din butoi va scădea, iar în acest fel se mai face loc și de altele.

Cum se pune varza corect în butoi
După curățarea temeinică a butoiului și pregătirea ingredientelor, se începe procesul. Pe fundul butoiului se pun busuiocul și două sau trei bucăți de sfeclă roșie. Apoi se trece la punerea verzei în butoi. Se începe cu cele mai mari căpățâni. Este obligatoriu ca verzele să fie puse cu cotorul în sus.

În butoi, trebuie evitate golurile. Se strecoară printre verze bucățile de sfeclă rămase, dar și bețele de mărar. Este esențial ca peste varza din butoi să se pună o greutate.

Urmează umplerea butoiului cu saramură. La aceste pas aveți nevoie de răbdare. Saramura trebuie turnată în butoi, măsurată cu grijă.

La final, se pune capacul la bidon și se înfiletează bine. Se lasă așa timp de 48 de ore, iar apoi se va scoate jumătate de saramură din bidon cu un furtun. Apoi se toarnă înapoi. Procesul se repetă la fiecare două zile, timp de două săptămâni.

Varza murată în acest fel este gata în aprope cinci săptămâni. Poate fi consumată în sezonul rece ca garnitură la mâncăruri sau chiar ca ingredient în mâncare.